Petak 27.07.2018.
09:32
Vestionline

Čadež i Soroš: Ekonomske integracije za brži razvoj regiona

PKS
 

Čadež i Soroš istakli su, na sastanku u Privrednoj komori Srbije, veliki značaj formiranja jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, povezivanja kompanija u regionu radi povećanja konkurentnosti, obima proizvodnje i povećanja zaposlenosti.

Na sastanku je bilo reči o nužnosti veće saradnje i povezivanja vlada u regionu kako bi došlo do uklanjanja barijera i prevazilaženja  izazova koji opterećuju poslovanje sa ciljem političke i ekonomske stabilnosti, povećanja rasta i stvaranja preduslova za zapošljavanje i razvoj.

Predsednik PKS je predstavio aktivnosti Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB), udruženja komora regiona koje zastupa njihove poslovne interese kroz inicijative za unapređenje poslovne klime i  bolje povezivanje kompanija u regionu i van njega.

Istaknuto je da  KIF ZB predstavlja most prema vladama regiona, međunarodnim finansijskim institucijama, državama i poslovnoj zajednici, kao i prema institucijama Evropske unije.

Čadež je predstavio zajedničku regionalnu onlajn investicionu platformu www.investinsee.com, prvi  proizvod zajedničke komore Zapadnog Balkana, na kojoj su potencijalnim investitorima dostupne sve relevantne informacije o privredama Zapadnog Balkana, pravnoj i poreskoj regulativi, i na kojoj je prestavljen region kao jedinstvena investiciona destinacija.

Predsednik PKS i Aleks Soroš ukazali su na značaj povećanja zaposlenosti mladih u regionu, kroz rad  i sa manjinskim i ranjivim grupama, osvrnuvši se na mogućnosti i potencijal koji postoji u saradnji sa  Fondacijom za otvoreno društvo.

Model dualnog obrazovanja i njegovo uvođenje u školske sisteme u Srbiji i u regionu predstavljaju dobar način za obezbeđivanje preduslova za smanjenje nezaposlenosti mladih.

Zamenik predsednika Fonacije za otvoreno društvo izrazio je zadovoljstvo današnjim susretom i prilikom koja mu se ukazala da stekne uvid u aktivnosti Privredne komore Srbije u zemlji, regionu i šire.
 

2020 © - Vesti online