Četvrtak 26.07.2018.
22:42
Vestionline

NASA objavila nove snimke: Sletanje na Mesec je bilo stvarno?

NASA
 

Ceo svet je putem televizije svedočio trenutku kada je astronaut Nil Armstrong zakoračio na mesec, zadržavajući svoj dah u trenutku kada je Nil izgovorio: "Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo".

I dok snimci sletanja na Mesec i dalje izazivaju pažnju javnosti, kao i različite teorije, istraživači sa Univerziteta Teksas u Dalasu sada su objavili hiljadu audio-zapisa snimljenih tokom misije koja je trajala osam dana i tri sata. 

Snimci koji su do nedavno bili "pod ključem", odnosno u specijalno klimatski kontrolnim trezorima otkrivaju otvorene razgovore između astronauta Apola 11 i kontrole misije u Hjustonu.

Apolo 11 je lansiran 16. jula 1969. sa tročlanom posadom koju su činili Nil Armostrong, Edvin (Baz) Oldrin i Majkl Kolins, a dana 24. jula letelica je uspešno sletela u vode Tihog okeana. 

Tokom ovog istorijskog putovanja na hiljade audio snimaka na kojima je zabeležena konverzacija između astronauta i NASA, sada se pojavila na internetu. Sve do sada, snimci "iza scene" i diskusije o tehničkim problemima su se držali u tajnosti. 

Ali, kako piše britanski Ekspres, zajedničkim naporom NASA i Univerziteta Tekas svi snimci su oporavljeni i digitalizovani. Više od 19.000 sati u kojima je zabeležena celokupna misija dostupna je javnosti, a možete je čuti OVDE. 

Takođe, svaki zapis postavljen na internet dolazi sa transkripcijom različitih glasova.

2024 © - Vesti online