Četvrtak 26.07.2018.
21:34
Sputnjik

Asad: Zašto smo napravili dogovor s Rusijom na 40 godina

Tanjug/AP
Bašar al Asad i Vladimir Putin

- Rusija nije mala zemlja, to je velika sila. Zato ona ima obavezu i odgovornost prema celom svetu. A deo te odgovornosti je političko i vojno prisustvo u različitim regionima, ukoliko je to neophodno. Možda ona nema želju da bude uvučena sa vojne tačke gledišta, ali stvarnost u svetu je danas takva da vas ona ponekad tera da se krećete u određenim pravcima - rekao je Asad.

- Tako da su Oružane snage Rusije važne za ravnotežu u našem regionu, barem na Bliskom istoku, sve dok se ne promeni politička ravnoteža u svetu. A možda se to i neće desiti, ne znamo. Zbog toga je ovo važno i neophodno - dodao je sirijski predsednik.

Trajanje sporazuma između Sirije i Rusije o vojnoj bazi u Hmejmimu svedoči o dugoročnim planovima za saradnju dveju zemalja, rekao je predsednik.

- Kao što znate, sada postoji dogovor između Sirije i Rusije o bazi u Hmejmimu. On će važiti više od 40 godina. Da je pitanje bilo da je ruska vojska došla samo da se bori protiv terorizma, zašto bi se onda zaključivao sporazum na više od 40 godina. Moglo bi se ograničiti na nekoliko godina i zatim ga konstantno obnavljati - objasnio je Asad.

Zbog toga je, prema mišljenju sirijskog lidera, potrebno istaći dva aspekta prisustva ruske vojske u Siriji.

- Prvi je borba protiv terorizma, jer na taj način Rusi štite i Siriju i Rusiju i druge zemlje, ali drugi aspekt je vojna i politička ravnoteža u svetu - naglasio je sirijski predsednik. 

2024 © - Vesti online