Četvrtak 26.07.2018.
10:19
M. Đorđević - Vesti

Iz Vukovog Rječnika: Zlo iz grma

commons.wikimedia.org
Vuk Stefanović Karadžić

Zmija - "guja, krasa, nepomenica, okamenica, poganica. Zmiji na rep stati, t.j. doći blizu zla. Zmiju u njedrima nositi - kad onaj kome se činio dobro čovjeku zlo misli.

Zmijo šarena!, reče mati djetetu kad ga žaleći kara. Može biti da je na ovo nalik i ono što je Banović Strahinja kazao svome sužnju: 'Ropče moje, zmijo od Turaka', a oboje može biti da je srodno s onijem što se pjeva i pripovijeda kako je neka žena zmiju rodila, od čega je po svoj prilici postala i ona poslovica: 'Ako je i zmija, od srca je.' Koja se zmija po jesenjemu krstovu dne nađe, za onu se misli da je ujela kako čeljade, pa je zemlja u se neće da primi. Kaže se i: Žestok kao zmija između gospođa."

Razlog za svađu

Zađevica - "u Crnoj Gori začepica. Uzrok za koji se kavga zadjene.Od male zađevice malo se ljudi ne poklaše; Jer je prva turska zađevica. Svađa ili kavga sama: oko toga je često bivala zađevica. Na istoku se govorilo zadevica, na jugozapadu zađevica a na zapadu zadivica."

Čankoliz i čorbolok

Nabiguzica - "parazit, muktoprc, pustosvat, pustosvatica. Svi svatovi koji nemaju službe (tokom svadbe) u šali zovu se nabiguzice ili pustosvatice". Reči sličnog značenja kod Vuka su bile i badavadžija, čankoliz, čorbolok, izjelica, muktadžija, pločadžija, poguzijaš.

 

 

 

 

2024 © - Vesti online