Četvrtak 26.07.2018.
00:36
D. Dekić - Vesti

Zakon prošao, strah ostao

N. Đurović
Foto: Ilustracija

Bilo je i onih koji su navodili da će biti i krađe organa, kao što su kradene decenijama bebe iz porodilišta, a neki su navodeći brojne afere u srpskom zdravstvu naveli da strahuju da će ih neko namerno ubiti ili povrediti kako bi im "korumpirani lekari oteli i prodali njihove organe".
Javnost umiruje poslanik opozicione Demokratske stranke Dušan Milisavljević, lekar i donor, koji kaže da ne treba imati strah da će neko nekoga ubiti i da će nekoga zgaziti na pešačkom prelazu, kako piše u tabloidima i na društvenim mrežama.
- Odavno sam potpisao donorsku karticu kao javna ličnost i ništa mi se nije desilo - rekao je Milisavljević.

Nepoverenje stanovništva je razumljivo, kako je rekao je nedavno koordinator organizacije Doktori protiv korupcije Draško Karađinović za "Vesti", zbog brojnih zdravstvenih afera. Od trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, trgovine sahranama između lekara i pogrebnika u Hitnoj pomoći u Beogradu do malverzacija sa krvnom plazmom i drugih.

- Nažalost, na tu ogromnu korupciju nisu reagovali ni država, ni Ministarstvo zdravlja, pa ne čudi strah da bi zaveštani organi mogli da postanu deo nekog lanca trgovine - ukazao je Karađinović, u vreme dok je zakon bio u formi nacrta, ali je kao takav stigao i pred poslanike.
Upravo je "pretpostavljena saglasnost" odnosno donorstvo svih uplašila građane, pa je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u parlamentu negirao automatsko uzimanje organa umrlih. Ko god to ne želi, kaže on, može da se izjasni i uđe u registar koji se dostavlja centrima za transplantaciju.

- Rodbina pokojnika će se, u svakom slučaju, pitati o njegovim organima. Ako se ne slože, nema ništa od od toga. Eto, transparentnije i bolje ne može - kazao je Lončar istakavši da je novom regulativom smanjena mogućnost zloupotrebe.

Banke tkiva

Parlament je usvojio Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koji definiše ko može podneti zahtev za obavljanje tih poslova, kao i uslove koje banke ljudskih tkiva treba da ispunjavaju. Pojednostavljena je procedura izdavanja dozvola zdravstvenim ustanovama za obavljanje ovih poslova i uspostavljanje informacionog sistema. Novina je pojednostavljivanje postupka davanja pristanka za primenu ljudskih tkiva.

Šta ako rodbina nije složna, zapitao je poslanik Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović, opazivši da su odredbom o pretpostavljenoj saglasnosti svi građani "unapred, rođenjem postali donori organa".
- Zamislite da recimo, jedan roditelj preminulog čoveka, ili jedan srodnik, jedno dete hoće, a drugo neće ? Kako biste onda razrešili tu dilemu? - pitao je Vukadinović, ocenivši da će težina odluke o doniranju organa u slučaju moždane smrti spasti na srodnike.
Lončar je uveravao da se ne ide na donorstvo ako postoji i jedno "ne".
- To je jasno. Ne može ako nema saglasnosti da se ulazi u proceduru, ako ima jedan od najbliže rodbine koji nije za to, ne ulazi se u proceduru - rekao je ministar, a poslanik vladajućih naprednjaka Darko Laketić je ukazao da se samo informisana saglasnost iz zakona menja u pretpostavljenu, a ishod je isti jer se na kraju pita rodbina.
 

Šešelj vređao ministra

Regulativu o doniranju organa oštro je kritikovao je poslanik SRS-a Aleksandar Šešelj, sin lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je pritom izvređao Lončara rekavši da on ne može da bude ministar zdravlja zbog nadimka "doktor smrt".
- Ne znam da li je tačno, ali mediji pišu da ima slika sa pripadnicima zemunskog klana i ne može da bude ministar dok se to ne reši - kazao je Šešelj.



 

2024 © - Vesti online