Četvrtak 26.07.2018.
02:00
Z. Marjanović - Vesti

Frula kišu nadjačala

Z. Marjanović
Lukić na bis za kraj takmičenja

Međutim, ni kišno vreme, ni relativno slaba poseta nisu uticali na brojne frulaše za koje je i sam nastup na tradicionalnom takmičenju veliki uspeh i veoma bitan u nadi da će se izvođenjem melodija na ovom drevnom instrumentu nametnuti žiriju i publici.

Program Sabora frulaša u Prislonici trajao je tri dana i za to vreme je nastupilo oko 400 učesnika među kojima su bili brojni muzičari i članovi folklornih društava. Ipak, sve je bilo u znaku frule jer je i osnovni cilj, prema rečima proslavljenog frulaša i domaćina Sabora Bore Dugića, da se jedan od najstarijih instrumenata otrgne od zaborava u čemu se u protekle tri decenije u potpunosti uspelo.

Takmičari su nastupali u nekoliko kategorija, ali najvažnije je bilo nadmetanje u kategoriji modernog muziciranja. Kad su završeni nastupi frulaša koji su se za ovo takmičenje kvalifikovali na nekoliko predtakmičenja širom Srbije, i žiri i publika su imali ozbiljan i odgovoran zadatak da proglase najboljeg među najboljim u Srbiji.

Priznanje kralju Bori

Prema odluci Saveta Sabora frulaša, maestru Bori Dugiću je uručeno saborsko priznanje Kralj frule koje je dodeljeno prvi put. Bora Dugić je od osnivanja Sabora bio uključen u njegovu organizaciju, a dugo godina je, kao i na ovogodišnjem Saboru, bio domaćin manifestacije posvećene instrumentu koji je ovom manifestacijom sačuvan od zaborava, a Bori Dugiću doneo zasluženu muzičku slavu.

Prema odluci žirija, Janko Lukić iz Kragujevca je ponovio prošlogodišnji uspeh i njemu je pripalo saborsko priznanje Zlatna frula, drugo mesto je pripalo Darku Preliću iz Nove Varoši, a treći po kvalitetu izvođenja melodija na instrumentu, koji se pravi od kruškovog, bagremovog, jasenovog i jabukovog drveta, bio je Stefan Dimitrijević iz Brusa.

Za razliku od stručnog žirija, nagrada publike pripala je Darku Preliću iz Nove Varoši. Nagradu za najbolje odsvirano kolo osvojila je je Irena Marić iz Osaonice, pesmu je najbolje odsvirao Jovan Burgić iz Brusa, a najbolji scenski nastup je imala Dajana Đokić iz Brusa.

- Naravno da sam prezadovoljan ponovljenim uspehom na Saboru koji slavi i čuva frulu i našu muzičku tradiciju. Zadovoljan sam i svojim nastupom, ali svako od nagrađenih je mogao i zaslužio saborsko priznanje, a o pobedniku su odlučivale nijanse - istakao je pobednik ovogodišnjeg Sabora Janko Lukić.
 

2024 © - Vesti online