Sreda 25.07.2018.
08:47
Vestionline, Tanjug

"Država bolje da hrani vojnike"

Tanjug/AP
Kim Džong Un

Kim je to rekao prilikom posete vojnoj fabrici za proizvodnju hrane, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ta fabrika bi trebalo da proizvodi ukusne i hranljive namirnice kako bi "značajno doprinela poboljšanju prehrane službenika" i dodao da vojnicima trebaju različiti proizvodi koji se zasnivaju na soji.

- Zvaničnici i zaposleni u fabrici uvek bi trebalo da nadmaše plan proizvodnje po svim pokazateljima, imajući na umu plemenitu nameru vođe Kim Džong Ila koji nije štedeo na vojnicima Narodne vojske. Postarajte se da i dalje osećaju njegovu brigu - rekao je Kim.

Poseta fabrici je poslednja u nizu iznenadnih poseta Kima, nakon što je posetio brojna industrijska postrojenja i posebnu ekonomsku zonu blizu granice sa Kinom.

Prema podacima Svetske banke, u Severnoj Koreji živi 25,4 miliona ljudi, od kojih je 1,28 miliona aktivnih vojnika ili vojnih službenika.

Prošle godine kod jednog vojnika koji je dezertirao u Južnu Koreju pronađena su zrna kukuruza koja su, prema tvrdnjama eksperata, ukazala na probleme u ishrani.

Kako se navodi, glavni problem u Severnoj Koreji je monotona ishrana koja se zasniva na pirinču, kukuruzu, kupusu i mahunarkama, a bez masnoća i proteina.

2024 © - Vesti online