Sreda 25.07.2018.
05:30
Autoblog

Da li se propisima ukida konkurencija među drumskim prevoznicima?

pixabay.com
 

Da li će u Srbiji u potpunosti i bez smetnji zaživeti servisi koji omogućavaju naručivanje vožnje preko mobilnog telefona, gde vozači nisu taksi prevoznici, zavisiće u velikoj meri od novih zakonskih rešenja. A ona, kako upozoravaju u IT firmama - ne idu naruku korišćenju savremenih tehnologija u prevozu putnika.

To znači da bi građani mogli da ostanu bez mogućnosti da se jeftinije voze, naručuju vožnju preko jednostavne aplikacije, i bezgotovinski plaćaju po unapred poznatoj ceni, uglavnom nižoj od važećih taksi-cenovnika. Štaviše, novim nacrtom zabranjuje se nuđenje usluge prevoza "po ceni koja nije u skladu sa odlukom jedinice lokalne samouprave".

Osam IT organizacija predalo je prošle nedelje dopis ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović u kome izražavaju zabrinutost zbog najavljenih izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Oni navode da se njima "eksplicitno isključuje mogućnost korišćenja savremenih tehnologija u prevozu putnika, onemogućava unapređenje oblasti prevoza putnika i nanosi šteta krajnjim korisnicima".

Ministarstvo demantuje navode ovih IT organizacija, tvrdeći da "postojeća zakonska rešenja omogućavaju korišćenje savremenih tehnologija i aplikacija i da su neke već u uspešnoj upotrebi u Srbiji".

Gde je istina?

Radna verzija novog nacrta zakona nije dostupna na zvaničnim sajtovima, a nije organizovana ni javna rasprava jer su u pitanju manje izmene. Tako se i IT sektor o najavljenim izmenama informisao na forumima taksi prevoznika, dok na zvaničnoj stranici Ministarstva saobraćaja i dalje stoji stara verzija nacrta tog istog propisa, koji je još 2015. godine usvojen.

IT organizacije su, na osnovu upravo te radne verzije, dostupne taksi udruženjima, sastavile svoj dopis u kojem su istakli da navedeni predlozi nisu u skladu sa principima slobodnog tržišta i strateškim opredeljenjem Vlade Srbije o podršci savremenim načinima poslovanja.

- Izmene poput onih koje donose obavezu korišćenja taksimetra, a isključuju opciju određivanja cena putem digitalne aplikacije, ili ustanovljavaju obavezu overavanja računa pečatom prevoznika, udaljavaju Srbiju od strateških ciljeva - ukazale su IT organizacije. - Na osnovu informacija kojima raspolažemo, verujemo da bi sporne izmene dodatno doprinele ograničavanju konkurencije i ugrozile kvalitet usluga građanima. Posao države je da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu i da osigura poštovanje zakona.

Ministarstvo saobraćaja ipak kategorički tvrdi:

- U Nacrtu zakona isključivo se zabranjuje pružanje usluga subjektima koji koristeći digitalne tehnologije nezakonito obavljaju delatnost za koju nisu registrovani. I to: onih koji pružanjem usluga radio-veze, ili IT usluga, posreduju u povezivanju korisnika prevoza i subjekata koji nemaju odobrenje za pružanje usluge taksi prevoza. Ili, nude uslugu prevoza koju pruža subjekat koji nema odobrenje nadležnog organa; Ili nude uslugu taksi prevoza po ceni koja nije u skladu sa odlukom jedinice lokalne samouprave - ističu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

2024 © - Vesti online