Ponedeljak 23.07.2018.
22:10 >> 21:57h
Vestionline, Tanjug

Požari u Atini: Evakuacija stanovništva; Grčka traži pomoć od EU

Tanjug
Bukti požar u Atini

Portparol Civilne zaštite Spiros Georgiu rekao je za AP da će formalni zahtev biti sastavljen kasnije danas. 

Odluka je doneta nakon što su regionalne vlasti proglasile vanredno stanje u u istočnim i zapadnim delovima šireg područja Atine, nakon što su požari podstaknuti snažnim vetrovima zahvatili borove šume i primorske gradove s obe strane grčke prestonice. 

Sa obe strane grčke prestonice Atine besne šumski požari u kojima su spaljene kuće, stanovništvo beži, evakuisani su dečiji letnji kampovi, a nad Atinom pada pepeo i nebo je od dima prljavo narandžaste boje, navodi AP.

U obližnjem gradu Mati, obalska straža poslala je patrolni čamac da evakuiše ljude, koji su zbog požara zarobljeni na plaži. 

Regionalni guverner Rena Duru proglasila je vanredno stanje u Istočnoj i Zapadnoj Atici i obezbedila autobuse, cisterne i ostalu mašineriju za borbu protiv požara. 

Prvi požar izbio je danas iu borovoj šumi u planinama Geraneja, blizu obalskog naselja Kineta, na 50 kilometara zapadno od Atine, na području između glavnog grada Grčke i Korinta. Protiv vatre se na zemlji bori najmanje 150 vatrogasaca, dok im pet aviona koji ispuštaju vodu i sedam helikoptera pomažu iz vazduha.

Napore vatrogasaca otežava jak vetar koji često menja pravac. Zbog požara su evakuisana tri naselja i zatvoreno skoro 20 kilometara odeljka dva autoputa koji povezuju Peloponez sa centralnom Grčkom. Zbog gustog dima vidljivost na autoputu je svedena na samo nekoliko metara.


Grčka televizija "Skaj" prikazala je snimke na kojima se vidi nekoliko kuća u plamenu, kao i ljudi koji pomoću vode iz baštenskih creva pokušavaju da spasu imovinu, dok drugi beže automobilima i na mopedima. Nekoliko sati nakon izbijanja požara, pepeo je počeo da pada po centru Atine.

AP navodi da je drugi veliki požar izbio tokom popdnevnih sati u oblasti Penteli severoistočno od Atine. Lokalne vlasti saopštile su da evakuišu dečije lettnje kampove, kao i da je vatra uništila kuće i automobile.

Navodi se da je od dima pocrnelo nebo nad grčkom lukom Rafina, odakle kreću trajekti ka nekim od ostrva Kiklada.

Grčke vlasti objavile su da treći požar izbio u južnom delu ostrva Krit i da gori poljoprivredno područje i šuma.

Agencija ANA prenosi da premijer Grčke Aleksis Cipras, koji se nalazi u Mostaru, konstantno prima informacije o požarima koji divljaju na Atici i u stalnoj je komunikaciji sa ministrom za civilnu zaštitu Nikosom Toskasom, koji je izjavio da ovi požari "nisu uopšte tako naivni" i da je posebno težak onaj u Kineti.

2024 © - Vesti online