Ponedeljak 23.07.2018.
17:15 >> 17:57h
blic.rs, Vestionline

Prvi demo snimak Dejvida Bouvija otkriven u korpi za hleb

youtube.com/ ucara 14
Dejvid Bouvi (Foto: Arhiva)

Taj snimak, nedavno pronađen, predstavlja najstariji poznati audio zapis Dejvida Bouvija kako peva (I Never Dreamed) sa svojim prvim bendom, "The Konrads", koji će biti ponuđen na aukciji za 10.000 funti.

Izdavačka kuća očigledno nije umela da prepozna potencijal u glasu koji će postati jedan od najpopularnijih 20. veka.  "The Konrads" nisu prošli na audiciji kod izdavačke kuće "Decca", ni te ni sledeće godine, pa je Bouvi napustio grupu zbog umetničkih nesuglasica.

Snimak je pronašao Dejvid Hadfild, koji je bio nešto stariji od drugih "Konradovih" i radio kao njihov bubnjar i menadžer. Pronašao ga je kada se selio iz jedne kuće u drugu, skrivenog u staroj korpi za hleb koja je pripadala njegovom dedi, u skloništu iznad garaže.

Hadfild, koji je kasnije imao karijeru u muzičkoj industriji, kaže da im je agent "Konradovih", Erik Iston, tadašnji bio menadžer još jednom nepoznatom mladom bendu "Rolling Stones", tražio da snime demo. 

Pesme su napisali Bouvi, tada poznat kao Dejvid Džouns, i ostali članovi benda među kojima je bio i Alan Dods, potonji župnik. 

- Odlučili smo da uradimo par gitarskih instrumentala i jednu orginalnu pesmu. Izabrao sam "I Never Dreamed" jer je bila najsnažnija, druge su bile "tanke". Odlučio sam i da je Dejvid najbolja osoba da je otpeva i da joj pravu interpretaciju. Tako je to postao prvi zapis Dejvida Džounsa kako peva, pre 55 godina - rekao je Hadfild.

On tvrdi da je to najstariji audio zapis muzičara koji je preminuo januara 2016, dva dana nakon objavljivanja 25. studijskog albuma "Blackstar" na svoj 69. rođendan. 

Hadfildove uspomene, zajedno sa pomenutim snimkom, biće ponuđene na aukciji u septembru u "Omega okšns" u Mersisajdu u Engleskoj.

Aukcionar Pol Ferveder nazvao je snimak "sasvim jedinstvenim, od velikog istorijskkog interesa".

2024 © - Vesti online