Ponedeljak 23.07.2018.
09:41
b92.net, Vestionline

Nema dogovora ni pod EU - Rusi zavrću slavinu?

Tanjug/AP
 

Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije koja je organizovala rusko-ukrajinske pregovore u nemačkoj prestonici, već je najavio da će se pregovori o novom ugovoru za transport gasa nastaviti u septembru ove godine. 

- Ruska i ukrajinska strana usuglasile su se da su novi uslovi ugovora o transportu gasa preko potrebni - otkrio je Šefčovič detalje pregovora na koje su pozvani i predstavnici SAD, ali se, prema dostupnim informacijama, nisu pojavili.

Zamišljeno prisustvo američkih predstavnika na rusko-ukrajinskim pregovorima potvrđuje opšti utisak da je reč o, koliko ekonomskom, toliko i o političkom pitanju. 

Postojeći ugovor Rusije i Ukrajine o transportu gasa u EU ističe 31. decembra iduće godine. Obe strane nisu zadovoljne uslovima pod kojima ruski Gasprom gas transportuje preko Ukrajine u Evropsku uniju.

Ukrajinci godinama izražavaju nezadovoljstvo cenom gasa koju im naplaćuje Gasprom, a Rusija je jednostrano raskinula ugovor s Ukrajinom u martu ove godine zbog presude arbitražnog suda u Stokholmu u sporu ukrajinskog Naftagasa i Gaaproma kojom su, prema obrazloženju direktora Gasproma Alekseja Milera, narušeni ugovorni uslovi snabdevanja i transporta gasa.

2024 © - Vesti online