Ponedeljak 23.07.2018.
08:46
aljazeera.net

Al Džazira: Donald Tramp je mali miš pred Putinom

EPA
Tramp i Putin u Helsinkiju

"Američki predsednik je, stojeći i govoreći pored ruskog, izgledao slabo, zapravo beskrajno inferiorno. A kako bi drugačije i moglo biti. Putin je inteligentniji od Trampa, obrazovaniji od njega, retorički superioran, snaga njihovih karaktera nije za upoređivanje, barem ne u racionalnom razgovoru. Pred Vladimirom Putinom, Donald Tramp je mali miš.

Svaki komentar nedavne Trampove izjave o tome kako bi Crna Gora mogla da izazove Treći svetski rat, ili bilo koje druge njegove izjave ili dela, koji u obzir ne uzima činjenicu da je Bela kuća u ovom trenutku pod kontrolom Kremlja, neozbiljan je.

Putin ima Trampa. Posle svega, dovoljno je da Putin u bilo kom trenutku, kada mu se, recimo, iako je to teško zamisliti, Tramp suprotstavi, kaže: da, ja sam ga doveo na vlast. Bilo to ili ne bilo istina, učinak je isti: Tramp je gotov. Zato: Tramp je Putinov sluga i to će biti do kraja oba predsednička mandata.

Kako je moguće da u tako razvijenoj demokratiji na čelo zemlje dođe čovek tako nedostojan, kao što je Tramp, neko ko se izražava isključivo u najprostijim mogućim prostim i prostoproširenim rečenicama, koje nakon što ih izgovori ponovi, da bi bio siguran da ga građani razumeju i da razume sam sebe?

Kako bilo, poslednja zemlja na svetu koja ima moralno pravo da bilo kome propoveda i deli lekcije o demokratiji su upravo Sjedinjene Američke Države. Šta bi trebalo da radimo mi ostali: da slušamo njihova uputstva, sve dok Putin ne izabere i predsednike naših država?

Od trenutka kada je Tramp seo u Belu kuću postalo je jasno da će, nadalje, Crna Gora i svaka druga zemlja na svetu svoju demokratiju morati da gradi i brani ne po uzoru na Ameriku, nego uprkos njoj. U ovom trenutku, SAD su najveća pretnja demokratiji u svetu", zaključuje Andrej Nikolaidis u svom tekstu za Al Džaziru.

Celokupan tekst možete pročitati ovde.

2024 © - Vesti online