Nedelja 22.07.2018.
13:47
Vestionline

Neće valjda? Veštačka trava na Centralnom terenu Vimbldona

EPA/Daniel Leal-Olivas
Do finala trava na Centralnom terenu bude kao ispred golmana na lošim fudbalskim igralištima

Trava na Vimbldonu je jedna od najčuvenijih teniskih relikvija. Pod njom je 41 teren u kompleksu - 19 za igru i 22 za treninge. Kosi se na visinu od 8 mm, a u zimskom periodu na 15.

Svake godine se poseje oko devet tona novog semana. Procenjuje se da Centarlni teren, najveće svetilište belog sporta, na kojem je Novak Đoković pre nedelju osvojio trofej četvrti put, ima oko 54 miliona travki (po formuli za gustinu setve).

Prvi-drugi dan turnira tereni izgledaju besprekorno i milina ih je gledati, ali kako takmičenje odmiče, trava strada pod patikama učesnika i sve je više gole zemlje, pogotovo na linijama za servis.

- Ništa bolje od dobre travnate površine, ali ništa lošije od lošeg terena pod travom - kaže Henman, koji na Vimbldonu nikada nije igrao u finalu, a polufinalista je bio četiri puta (1998, 1999, 2001, 2002, u godini kada je imao najbolji plasman na svetskoj listi - četvrto mesto). 

Bivši engleski teniser kaže da se razmišlja o nekom hibridnom rešenju, kakvo se primenjuje u fudbalu, a pre svega na terenima za ragbi jer savremena tehnologija omogućava da se niti veštačke trave utkaju u prirodnu. 

Naravno, dug je put da se tako nešto primeni i na glavnim vimbldonskim igralištima, ali je vrlo blizu odluka da bar jedan teren za trening dobije novi pokrivač da bi se videlo kako se na njemu vladaju i igrači i kako odskače loptica. 

- Trava mora da izdrži dve nedelje. Ako bismo je ubili u prvoj nedelji, imali bismo velike probleme koji bi uticali i na regularnost igre. Zato pažljivo doziramo broj mečeva, a u idelanom slučaju imali bismo dnevno po četiri meča na Centralnom terenu i terenu 1, po jedan više nego sada. Tako bismo mogli da na dva glavna stadiona gledamo više duela u ženskom singlu i da napravimo ravnotežu mečeva u obe konkurencije - obrazlaže Henman.

Nekada se igralo drvenim reketima, danas su i oni plod visoke tehnologije izrade. Možda kroz desetak godina, a možda i pre, budemo rekli da se na Vimbldonu nekada igralo na pravoj travi, kojoj je pažnja bila posvećena kao da je sama britanska princeza.

2024 © - Vesti online