Nedelja 22.07.2018.
12:55
Vestionline, Tanjug

Kineski ambasador: I jedna kineska kompanija na tenderu za RTB Bor

pixabay.com
 

On je, gostujući u emisiji "Sedmica" Radio Beograda rekao da je, koliko je njemu poznato, desetak kompanija zainteresovano za RTB Bor, među kojima je i jedna kineska kompanija. 

- Smatram da je to normalno i prirodno. Srbija ima zakone i propise na svetskom nivou, a sve kineske kompanije u Srbiji poštuju srpske propise, pa je tako i u slučaju RTB Bor. Nadamo se da će Srbija izabrati pravog partnera, koji će uspešno poslovati - reko je Li.

On je dodao da su trenutne kineske investicije u Srbiji vredne oko tri milijarde evra, ali da se ekonomska saradnja stalno unapređuje.

Kao primere, ambasador je naveo nedavno potpisan Memorandum o saradnji sa fabrikom Ikarbus.

Li je, takođe, potvrdio poziv kineskog predsednika Si Ðinpinga predsedniku Vučiću da u septembru poseti Kinu i učestvuje na takozvanom "Letnjem Davosu". 

To će, kako kaže, biti sjajna prilika se se učvrste i poboljšaju bilateralni i ekonomski partnerski odnosi dve zemlje. Veoma važan deo te saradnje je projekat "Jedan pojas jedan put". 

- Moram da zahvalim vašem predsedniku Vučiću, koji je na vreme prepoznao ovakvu šansu, zbog koje je Srbija glavna tačka na tom putu - istakao je Li.
 

Kineski ambasador, koji kaže da je za njega Srbija druga domovina, rekao je da Kina neguje čvrsto prijateljstvo prema našoj zemlji. 

- Srbija je sad na dobrom putu, zaista. Samo neka nastavi ovako. Srbija sada ima najbolje rukovodstvo, stabilnu Vladu, mudru politiku. Uveren sam da će za 10 godina biti još uspešnija i bogatija zemlja - rekao je Li. 

Kina, kako je objasnio, podržava Srbiju na putu ka EU.

- Koliko vidim Evropska unija kaže da je Srbija dobrodošla. Međutim, ona uvek daje još po neki uslov. A što se Kosova i Metohije tiče, naš stav je jasan - Kina ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije. Rezolucija 1244 je osnov za rešavanje tog problema - kaže Li i dodaje:

- Mi prihvatamo svako rešenje koje Beograd i Priština postignu. Moj lični stav je da pregovore koje sada vode Vučić i Tači treba nastaviti, ali bez rokova, već normalno i prirodno. Niko nikog ne treba da natera da prihvati ono što je mimo želje naroda - zaključio je ambasador Li.

2024 © - Vesti online