Nedelja 22.07.2018.
12:15
Vestionline, Tanjug

Zatvoren muzej istorije gulaga u Rusiji

pixabay.com
 

- Više nemamo pristup muzeju. Juče je došlo do pokušaja uklanjanja izloženih predmeta, verovatno na zahtev gradske uprave - kazao je Arakčejev, prenosi Hina.

Navodi se da lokalno ministarstvo kulture nije moglo da pruži zvanični komentar.

- Zgrada nije obnavljana od 1835. godine. Predstavlja opasnost po posetioce - rekao je neimenovani izvor iz tog ministarstva.

Navodi se da je te tvrdnje odbacio direktor muzeja koji smatra da jedino krov zahteva popravku. Arakčejev, nekadašnje vojno lice i otac osmoro dece, radio je više godina u lokalnom ogranku nevladine organizacije "Memorijal", specijalizovane za ljudska prava i represiju počinjenu u sovjetsko doba.

Nakon raspada SSSR bavio se potragom za ostacima žrtava staljinističke represije u lokalnim šumama gde su strejeljane stotine ljudi. Arakčejev smatra da njegove aktivnosti smetaju vlastima.

- Žele da unište muzej koji je izvor istorijske istine i slobode - ocenio je Arakčejev.

Navodi se da se muzej nalazi u rezidenciji jednog od najbogatijih ruskih trgovaca 19. veka Vasilija Buligina, koja je naknadno postala sedište lokalne sovjetske tajne policije odgovorne za čistke u doba Staljina.

- Žrtve represija su tu mučene i streljane. Zidovi muzeja natopljeni su krvlju. Posetioci izlaze zgroženi - kazao je Arakčejev.

2024 © - Vesti online