Subota 21.07.2018.
10:55
Vestionline, Tanjug

CIA: Kina vodi tihi hladni rat protiv SAD

EPA/DENNIS BRACK
 

- Rekao bih...da je ono što oni protiv nas vode u suštini hladni rat - ne onakav kakav je vođen izmedju SAD i Sovjetskog Saveza, već hladni rat po definiciji - rekao je Majkl Kolins, zamenik pomoćika direktora centra misije CIA u istočnoj Aziji, na bezbednosnom forumu u Aspenu u Koloradu, prenosi AP.

Peking, objašnjava američki stručnjak, ne želi da uđe u rat, ali sadašnja komunistička vlada pod predsednikom Si Djinpingom "jedva primetno" radi na više frontova kako bi podrila SAD na drugačije načine nego što to "na sav glas radi Rusija".

Rastuće tenzije na relaciji Kina-SAD prevazilaze okvire trgovinskog spora zbog mera i protivmera između dve zemlje na polju carina, navodi američka agencija.

Postoji zabrinutost zbog pokušaja Kine da dođe do poslovnih tajni i detalja o visokotehnološkim istraživanjima koja se sprovode u SAD, a uz to, kineska vojska se širi i modernizuje, dok se SAD i druge zemlje žale da Kina gradi vojne ispostave na ostrvima u Južnom kineskom moru.

- To je neka vrsta Krima na istoku - zaključio je Kolins, uporedivši situaciju vezanu za Južno kinesko more sa pripajanjem Krima Rusiji, koje je Zapad većinom osudio.

Inače, američka upozorenja na rastući uticaj Kine dolaze u trenutku kada je Vašingtonu potrebna pomoć Pekinga u okončanju napete nuklearne situacije sa Severnom Korejom, napominje američka agencija.

2024 © - Vesti online