Subota 21.07.2018.
10:35
Tanjug, Vestionline

Ko će čistiti: Škole otpuštaju radnike održavanja, a zapošljavaju psihologe?

Promo
Mladen Šarčević tvrdi da su psiholozi potrebni zbog jačanja prevencije protiv nasilja

Unija sindikata čak tvrdi da bi oko 1.000 radnika održavanja moglo da ostane bez radnog mesta, a reč je o tetkicama, domarima, ložacima i drugom nenastavnom osoblju.

Stevan Jurić iz Unije upozorava da to moze biti opasno, jer će kotlovi za grejanje ostati bez nadzora, a to može biti opasno.

Istovremeno, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će u osnovnim i srednjim školama od jeseni raditi 155 psihologa, a u Ministarstvu za "Novosti" potvrđuju da će povećati broj stručnih saradnika i to zbog jačanja prevencije protiv nasilja, ali i zbog novina koje se uvode, poput karijernog vođenja učenika, ili nacionalno ispitivanja obrazovnih postignuća učenika.

Kad je reč o tehničkom i pomoćnom osoblju, u Ministarstvu kažu da je njihov broj određen kvadraturom škola, koje su, s obzirom na sve manje dece u školama, u mnogim objektima nesrazmerno velike u odnosu na broj đaka.

U sindikatu ipak očekuju da do početka školske godine bude izmenjen pravilnik u kojem se sada ne mogu uskladiti nova pravila rada s brojem tehnoloških viškova, jer je ova sadašnja, kažu, dobijena ukrštanjem broja učenika i kvadrata.

2024 © - Vesti online