Utorak 27.07.2010.
16:49
Tanjug

Oliver Stoun "zaratio“ sa Izraelom

Izvinite, malo sam se zaneo: Oliver Stoun


Edelštajn je ocenio da je Stounova izjava rasistička i antisemitska, dodavši da mu se od nje smučilo.
 

"Pored neznanja koje dokazuje u svojim komentarima, njegova demonizacija jevrejskog naroda mogla bi biti nastavak 'Protokola sionskih mudraca'. Kada čovek Stounovog ugleda kaže takve stvari, to može da dovede do novog talasa antisemitizma i antiizraelizma i čak može da nanese stvarnu štetu jevrejskim zajednicama i pojedincima", upozorio je izraelski ministar.


Stoun je u intervjuu britanskom "Sandej tajmsu" rekao da je usredsređenost Amerike na holokaust produkt "jevrejske dominacije u medijima", najavivši da će njegova nova dokumentarna serija "Tajna istorija Amerike" sagledati Hitlera i Staljina "u kontekstu".


"Hitler je mnogo više štete naneo Rusima nego jevrejskom narodu, 25 ili 30 (miliona ubijenih)", rekao je režiser i scenarista, dobitnik tri Oskara.
 

Na pitanje novinara zašto je toliko mnogo pažnje posvećeno holokaustu Stoun je odgovorio: "Jevrejska dominacija u medijima. Postoji veliki lobi u SAD. Oni su vredni radnici. Oni su najmoćniji lobi u Vašingtonu".


Stoun se izrazio pogrdno o uticaju Izraela na spoljnu politiku SAD i nazvao "užasnom" politiku prema Iranu.


"Ne mora značiti da je Iran dobar. Ali mi ne znamo čitavu priču", rekao je Stoun, koji se nedavno sastao sa iranskim predsednikom Ahmadinežadom.


Stoun je, s druge strane, pohvalio predsednika Venecuele Uga Čavesa, rekavši da je on hrabar i otvoren čovek koji ne cenzuriše internet u svojoj zemlji.

Režiser je izazvao buru reagovanja kada je na jednoj konferenciji za novinare u januaru branio Hitlera.

"Hitler je laka žrtva kroz istoriju i korišćen je jeftino. On je produkt serija akcija. To je uzrok i posledica", rekao je tada Stoun.


Rabin Marvi Hier, direktor Centra "Simon Vizental", čije je sedište u Los Anđelesu, odgovorio je da je sagledavanje Hitlera "u kontekstu" isto što i stavljanje kancera u kontekst, "umesto da se prizna ono što to stvarno jeste - užasna bolest, kao što se mora priznati da je Hitler krajnji izraz zla".


Stoun se sinoć izvinio za izjavu britanskom listu. "U pokušaju da stavim širi istorijski naglasak na zločine koje su počinli Nemci protiv mnogih naroda, učinio sam nespretnu asocijaciju na holokaust, zbog čega mi je žao", naveo je Stoun u saopštenju.
 

2024 © - Vesti online