Petak 20.07.2018.
09:55
Vestionline, Tanjug

Malezija: 30. jula izveštaj o letu MH370

EPA/FRED NEELEMAN
 

Malezija je u maju, nakon 90 dana, opozvala potragu koju je finansirala privatna američka firma "Oušn Infiniti" za avionom čiji je nestanak sa 239 osoba 8. marta 2014. postao jedna od najvećih avionskih misterija u svetu.

Prema rečima ministra saobraćaja, istražni tim će obavestiti porodice nestalih o sadržaju izveštaja, u ministarstvu saobraćaja 30. jula.

- Svaka reč koju je istražni tim zabeležio biće izneta u ovom izveštaju - kazao je Loke, prenosi Rojters.

On je dodao da će nakon konferencije biti održan i sastanak iza zatvorenih vrata.

"Posvećeni smo transparentnosti ovog izveštaja. Biće u potpunosti predstavljen, bez ikakve dorade, dodataka ili ispravki", rekao je.

Izveštaj će, kako je rekao, biti postavljen na internetu, a njegove kopije će biti dostavljene porodicama i akreditovanim medijima.

- Čitava međunarodna zajednica imaće pristup ovom izveštaju - naglasio je Loke.

Debate o tome šta se dogodilo sa avionom i dalje ne jenjavaju, a grupa koja predstavlja porodice putnika, "Vois 370" (Voice 370), prethodno je pozvala malezijsku vladu da ponovo istraži let uključujući "bilo kakvu moguću falsifikaciju ili eliminaciju podataka koji su u vezi sa letom MH370 i njegovim održavanjem".

Nestali avion leteo je iz Pekinga u Kuala Lumpur kada mu se iznad Indijskog okeana izgubio svaki trag.

Jedini potvrđen znak aviona tipa Boing 777 bila su tri isprana dela krila na obalama Indijskog okeana.

Oušn Infiniti je 29. maja opozvala istragu nakon tri meseca istraženih 112.000 kilometara kvadratnih i bez značajnih otkrića.

To je bila druga velika potraga nakon što su Australija, Kina i Malezija neuspešno završile istragu od 120.000 kilometara kvadratnih Indijskog okeana koja je koštala 147 miliona dolara.

Malezijski premijer Mahathir Mohamad kazao je da će država razmotriti ponovno otvaranje istrage ukoliko se pojave neki novi tragovi.

2024 © - Vesti online