Četvrtak 19.07.2018.
21:39
Vestionline, Tanjug

Mihajlović: Nasilje u porodici sprečavati i na lokalu

Tanjug/AP
Zorana Mihajlović

Na sednici, kojom je predsedavala ministarka pravde Nela Kuburović, razgovarano je rezultatima jednogodišnje primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i smernicama za unapređenje aktivnosti i prevazilaženje nedostataka.

Mihajlovićeva je posebno pohvalila Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

- Činjenica da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno 15.617 sudskih hitnih mera i 28.000 policijskih mera, a da su grupe za koordinaciju i saradnju razmotrile više od 44 hiljade slučajeva nasilja u porodici i donele više od 10 hiljada individualnih planova zaštite govori u prilog tome da smo posvećeni ovom problemu - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizacijom brojnih aktivnosti doprinelo rešavanju ovog problema.

- Sprovodimo projekte, poput Integrisanog odgovora na nasilje nad ženama i devojčicama, pripremili smo prvi državni izveštaj o promeni Istanbulske konvencije, zalažemo se za uvođenje rodne ravnopravnosti u obrazovni sistem, kontinuirani rad na kulturi nenasilja i prevenciji. Jedino zajedničkim naporima možemo napraviti rezultat - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je ukazala i da osetljivu kariku u sustemu predstavljaju centri za socijalni rad, kao i neophodnost da se što pre ustanovi nacionalni SOS telefon.

2024 © - Vesti online