Petak 20.07.2018.
00:44
K. Marković - Vesti

Široko srce slavonsko

Solidarni Srbi Slavonije ni ove godine neće zaboraviti decu palih boraca, a posebno mlade koji studiraju pa svojim znanjem pomažu rodnu Slavoniju.

Opet se za Slavonsko veče tražila ulaznica više, pa su organizatori tokom večeri postavljali dodatne stolove i u pomoćnoj sali.

U gostima svojim zemljacima bili su i Slavonci iz Džilonga, Perta, Kanbere, Sidneja, Volongonga...

Među prisutnima su bili i iguman Teodor iz manastira Sveti Sava u Ilajnu, sveštenici SPC iz Vodonge, Džilonga i drugih delova Melburna.
 

Prilog i hramu u Okučanima

Poznati kao odlični domaćini, Slavonci su se pobrinuli da se svako oseća prijatno kod njih, a kao i proteklih godina, bila je obezbeđena i bogata trpeza, počev od slavonskog čorbanca, preko pečenja pa do obilja domaćih kolača.
Čist prihod sa jubilarne Slavonske večeri biće poslat studentima. Takođe ove godine deo novca biće poslat i za obnovu pravoslavnog hrama u Okučanima.

Pre početka, pomolio se protojerej-stavrofor Milorad Lončar Đurđević, koji je pozdravivši prisutne preneo blagoslove vladike slavonskog Jovana i episkopa Australijsko-novozelandskog Siluana. U ime organizatora prisutne je pozdravio Teodor Marić.

- Dan po dan, godina po godina, dođosmo do 20. jubilarne Slavonske večeri. Svih ovih godina okupljamo se da se sretnemo, zagrlimo, zapevamo i zaigramo. Tako i večeras, podsetićemo se odakle smo došli u Australiju i na trenutak i na teškoće koje smo imali u ovoj sredini, u koju smo sticajem okolnosti stigli. Najveći deo vas, stigao je ovde, tokom nesrećnog građanskog rata - podsetio je Teodor Marić.

On je istakao da ovakvim druženjima nastoje da sačuvaju poreklo, običaje i tradiciju.

- Zahvaljujući vama, vašoj podršci svih proteklih 19 godina, bili smo u prilici i da pošaljemo nešto materijalne pomoći đacima i studentima koji su ostali bez roditelja u prošlom ratu - ukazao je Marić.

Niz godina, Srbi Slavonije su i iz Melburna sakupljali i slali novac mahom za decu palih boraca iz stare domovine, kao i za Srbe osuđene u Hrvatskoj na zatvorske kazne.

Vremenom, ta potreba je prestala, pa su sada više okrenuti da svoje novčane priloge upućuju mladim studentima, ali i obnovi pravoslavnih hramova.

Prošle godine Organizacioni odbor Slavonske večeri iz Melburna uspeo je da pošalje 10.000 dolara, kojima je pomognuto čak 70 dece

- Svakom đaku, odnosno studentu, isplatili smo po 130 australijskih dolara. Nije to bila neka velika materijalna pomoć, ali pokušavamo sve što možemo da toj deci pružimo makar malo moralne podrške i da znaju da nisu zaboravljeni - istakao je Teodor Marić u ime ogranizatora večeri.


OVACIJE I APLAUZI FOLKLORNIM ANSAMBLIMA

Pesmom i igrom protiv zaborava
Prigodnim programom folklorni ansambl Morava, iz Crkve Sveti Đorđe u Sent Albansu, tradiconalnom slavonskom pesmom i igrom vratio je prisutne u njihov rodni kraj, zbog čega su igrači bili nagrađeni gromoglasnim ovacijama. U programu je učestvovao i ansambl Šumadija iz Crkve Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou, koji su posetioci takođe počastili dugim aplauzima.
Iskusni orkestar Staro vino, pod upravom Petra Trifkovića, i pevač Aco Nikolić, pobrinuli su se da muzikom i pesmom razvesele prisutne. Naravno, veći deo njihovog subotnjeg programa bio je posvećen pesmama i igrama iz Slavonije.

2024 © - Vesti online