Ima nade za malog Radišu

D. N. Petrović
Odrastaju u katastrofalnim uslovima: Stefan, Petar i Radiša

Nekoliko naših čitalaca, ganuti njihovom teškom sudbinom, slalo je pomoć ovoj izuzetno siromašnoj porodici i to u pravom trenutku, a pre svega za lečenje njihovog srednjeg sina Radiše, koji iako je napunio šest godina, još ne govori. Zbog anomalija "od rođenja", zapuštenosti u razvoju i neblagovremenog lečenja, dečak je u ozbiljnim problemima.

Ipak, nakon što je mali Radiša uz pomoć čitalaca "Vesti" više puta bio na lekarskim pregledima u Novom Pazaru, Prijepolju i u Beogradu, njegovi roditelji su bar malo odahnuli:

- Nema ozbiljnijih oštećenja na mozgu, jeste zapušten i ima problema sa govorom, ali sve se još može ispraviti. Bar su nam tako rekli lekari sa najeminentnijih klinika u Beogradu, gde smo nedavno proveli skoro mesec dana. Sada je sve na logopedima. Lekari su nam rekli, "samo rad, rad, i rad...". Već vežba sa jednim logopedom u Sjenici i, hvala bogu, ima ozbiljnih pomaka. Više se ne može reći da ne govori, već da teže govori. Ove jeseni neće moći u školu. Ipak, u Boga se uzdamo da će do iduće govoriti bar približno kao i ostala deca i da će krenuti u prvi razred - priča Radišin otac Slobodan.

Moli nas da prenesemo veliku zahvalnost zemljacima širom sveta, koji su mu svojim prilozima omogućili da sve vreme bude uz svoje dete u Beogradu, obuče ga, obuje i nabavi mu potrebne lekove. Porodici Bandović i dalje je potrebna pomoć dobrih ljudi, jer nikakvih primanja nemaju, a jedini prihod im je kad Slobodana neko angažuje da tovari ugalj u rudniku Štavalj, da kosi seno, da kopa kanale i sl.

Za novu kuću još nema uslova

Uslovi u kojima Bandovići žive i deca uče su, najblaže rečeno, užasni. Zimi po celu noć šporet gori da se ne bi posmrzavali, nemaju ni struju, ni vodu. Više naših čitalaca, spremnih da pomognu, interesovalo se da li će krenuti akcija za izgradnju njihove kuće.

- Za sada nema uslova, potrebno je da sakupimo bar za temelje i osnovnu ploču, a to je najmanje 1.000 evra. Ali, nismo odustali, ako bude donatora krenućemo sa radovima, pa dokle stignemo - ističe humanitarac Hido Muratović koji je izgradio na desetine kuća sirotinji u ovom delu Srbije.

- Sve bih dao i sve bih na ovom svetu radio samo da pomognem svom detetu. Na žalost, u Sjenici i na Pešteru nema posla, pa je teško prehraniti porodicu. Iako živimo u tako reći, "kartonskoj", udžerici koja prokišnjava i u kojoj je zimi užasno hladno, o izgradnji kuće ne razmišljamo, jer za to nemamo novca. A, i svaki dinar nam je potreban za Radišu, on je sada važniji. Ova godina je presudna, ako je na najbolji način ne iskoristimo, kasnije će sve biti teže, a posledice po njegov govor mogle bi biti katastrofalne. Ima jedan dobar logoped u Novom Pazaru, može mnogo da pomogne i da poboljša Radišin govor, čim sakupimo dovoljno novca za benzin i kola povešćemo ga, ali ćemo nastaviti vežbanje i u Sjenici - priča Slobodan koji sa porodicom i dalje živi u bedi i muci, oskudevajući gotovo u svemu, a često i u najosnovnijim namirnicama za ishranu.

Nemoćni su, nažalost, da bilo šta sami promene.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online