Četvrtak 19.07.2018.
17:00
Đ. Barović - Vesti

Priznanje "Vestima" za brigu o dijaspori

Vesti
Promocija verskog turizma: U manastiru Vratna

Udruženje Dijaspora istočne Srbije, koja je organizator manifestacije, dodelila je posebno priznanje "Vestima" za objektivno i stalno izveštavanje o dešavanjima u otadžbini, ali i problemima naše dijaspore širom sveta, a posebno u onim delovima u kojima je najviše ljudi iz istočne Srbije.

U tri dana je pripremljen bogat program, pa su tako učesnici imali priliku da posete manastire Bukovo i Vratna, kulturno-istorijske znamenitosti rodnog grada Stevana Mokranjca, ali i upoznaju se sa iskustvima saradnje dijaspore i matice u Opštini Lopare (Republika Srpska) od prvog čoveka ove opštine Rada Savića.

Poseta pimnicama

Tradicionalno, za sve učesnike je organizovan odlazak u nadaleko čuvene krajinske pimnice u Rogljevu, a ovog puta gosti su obišli i vinariju Dragana Radulovića iz Crnomasnice. Radulović je ceo radni vek proveo u Norveškoj, a po odlasku u penziju odlučio je da se vrati u rodni kraj i posveti onome što voli.

Dijaspora je bila tema i pozorišne predstave "Neću kući", Amaterskog pozorišta Resavica, u režiji Veroljuba Jeftića, koja je premijerno izvedena u Domu kulture u Negotinu. Priča je o životu srpske porodice u Švajcarskoj, a njen autor je Miodrag Lukić, književnik koji živi i stvara u Švajcarskoj.

Vesti
Zahvalnica "Vestima"

- Akcenat ovogodišnjeg okupljanja je bila promocija verskog turizma, kao veoma profitabilne turističke grane. Naše ljude u rasejanju povezuju upravo pravoslavni hramovi širom sveta, a nije tajna da se naša dijaspora svrstava u red najvećih ktitora podizanja i rekonstrukcije crkava i kapela. Potrebno je da opštinske vlasti prepoznaju "računicu" i jednostavno turistima ponude i ovaj način promocije ovog kraja - ističe Borivoje Krekulović, predsednik udruženja Dijaspora istočne Srbije.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, podržao je inicijativu ocenjujući da je u ovom naumu najvažnija snaga dijaspore u promociji ovog kraja u zemljama i gradovima gde žive i rade, kako bi verski turizam i zaživeo u praksi.

 

2024 © - Vesti online