Petak 20.07.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti

Vojni konobari Vulinove "sluge"

A. Čukić
Aleksandar Vulin

- Konobari, kuvari i šefovi sala ova dva vojna restorana dobili su naređenje da se pojave u Domu omladine u Beogradu, kako bi posluživali goste na proslavi desetogodišnjice Pokreta socijalista, čiji je osnivač i predsednik Aleksandar Vulin. To im je naređeno, mada je članom 33, stav 2 Zakona o odbrani jasno navedeno da je zabranjeno korišćenje Vojske Srbije u stranačke, ideološke i političke svrhe. U ovom slučaju zakon je prekršen na najgrublji mogući način - tvrdi Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Ovaj sindikat je uputio i otvoreno pismo ministru odbrane u kome mu ukazuje na kršenje zakona, ali i postavljaju pitanje zbog čega ovaj angažman pripadnika oružanih snaga Srbije nigde nije evidentiran, kao i zbog čega angažovani pripadnici VS za taj posao nisu dobili adekvatnu dnevnicu, koja im takođe po zakonu pripada.

- Prema našim saznanjima, ne samo što nisu dobili ni dinar za ono što su radili, već nigde nije ni zabeleženo da su po naređenju pretpostavljenih uopšte angažovani - tvrdi Antić.

U otvorenom pismu, od Vulina se između ostalog traži da se angažovanje pripadnika VU Dedinje dovede u zakonske okvire.

"Ne brukajte se. Ti ljudi ionako rade za više nego skromne plate, tako da im nametanje prekovremenog rada, bez dinara, dođe kao kažnjavanje. A na to, dok je Ustava i zakona ove države - niko nema prava", stoji u otvorenom pismu Vojnog sindikata Srbije ministru odbrane.

Dedinje nije ničija dedovina

"Svaka svetkovina u Srbiji kada se pravi, domaćin koji organizuje veselje, znajući red, trudi se da se svi koji su angažovani budu isplaćeni. Nisu radnici Vojne ustanove Dedinje, koja ima svoj ugled i tradiciju, došli na radnu akciju vaše, kako sami ističete, levičarske stranke, pokreta, što god da je. Oni su radnici koje štite zakoni i Ustav ove zemlje. Niti je Vojna ustanova Dedinje ničija dedovina, već državna institucija koja ima odgovornu ulogu u funkcionisanju sistema odbrane", stoji između ostalog u otvorenom pisu Vojnog sindikata Srbije u kome se ministar i čelnici Pokreta socijalista pozivaju da radnike koji su bili angažovani plate delom "novca od partijskih članarina".

2024 © - Vesti online