Četvrtak 19.07.2018.
11:34
Vestionline, Tanjug

Srbija zahvalna Egiptu

Tanjug
Maja Gojković i Ali Abdel Al Ahmed

Ona je zahvalila državnom vrhu Egipta što su iskreni prijatelji koji podržavaju međunarodnu poziciju i stavove Srbije.

Gojković je na konferenciji za novinare zahvalila je Aliji Ahmetu i delegaciji egipatskog parlamenta uz ocenu da se radi o istorijskoj poseti budući da do sada nije bilo posete na ovako visokom nivou.

Predsednica srpskog parlamenta naglasila je da je sa egipatskim kolegom imala veoma dobar i sadržajan razgovor o svim aspektima unapređenja bilateralne saradnje, a posebno parlamentarne, kao i podršci na multilateralnom planu. 

Govoreći o značaju posete, Gojković je navela da je uoči posete egiptske delegacije formirana grupa prijateljstva parlamentaraca sa Srbijom.

- Moj predlog je bio da prilikom sledećeg susreta potpišemo Memorandum o saradnji koji bi obuhvatao teme od obostranog značaja i kojim bi se institucionalizovala naša saradnja - rekla je Gojković.

Ona je dodala da ova poseta otvara nove mogućnosti na ekonomskom planu, kao i da je na sastanku razgovarano o uspostavljanju direktne avio linije Beograd-Kairo što bi unapredilo političku i ekonomsku saradnju.

Al Ahmed je zahvalio predsednici Skupštine Srbije na pozivu da poseti našu zemlju, ističući da je Srbija veoma uvažena u Evropi i da Egipat podržava proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

On je istakao da ima prostora za unapređenje političke i ekonomske saradnje dve zemlje, navodeći da Egipat nije glasao protiv Srbije u međunarodnim institucijama.

Podsetio je na saradnju Egipta i Jugoslavije i tadašnjih predsednika Tita i Nasera u osnivanju Pokreta nesvrstanih.

2024 © - Vesti online