Sreda 18.07.2018.
19:24
Vestionline, Tanjug

Obeleženo 20 godina od otmice Srba na području Orahovca

Tanjug
Obeležen dan masovnog progona i ubistva Srba

Ubijenim Srbima parastos je ispred spomenika žrtvama u Velikoj Hoči služio iguman manastira Zočište otac Stefan, a prisustvovalo mu je stotinak meštana koji su nosili fotografije sradalih. 

Nakon parastosa, u Domu kulture je priređena akademija, na kojoj je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio da je stradanje Orahovčana paradigma stradanja svih Srba u pokrajini, te da 20 godina nakon stradanja, nevine žrtve i njihove porodice i dalje nisu dobili pravdu.

- Vlada Srbije neće prestati da insistira da zločini budu rasvetljeni - rekao je Petković, istakavši da je pravda preuslov za mir koji je potreban i Srbima i Albancima. 

Prema njegovim rečima, strašno je to što ni 20 godina posle zločina nisu pronađeni počinioci i nalogodavci zlodela.

Na akademiji je govorila i Olgica Kostić kojoj je kidnapovano 17 članova porodice, među kojima i dva rođena brata.

Na teritoriji opštine Orahovac tokom ofanzive terorističke OVK u periodu od 12. maja do 22. jula 1998. godine počinjeni su masovni zločini nad srpskim stanovništvom, u kojima su stradala 84 naša sunarodnika. 

Za vreme oružanog napada na području Orahovca od 17. do 22. jula 1998. godine kidnapovano je oko 100 srpskih civila, od kojih su mnogi ubijeni i mučeni u privatnim zatvorima i logorima, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine.

Komemorativni skup organizovali su Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i Privremeni organ opštine Orahovac.

2024 © - Vesti online