Četvrtak 19.07.2018.
05:30
b92.net

Turističko finale između Francuske i Hrvatske

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Francuska 

Broj posetilaca u 2017: 89 miliona 

Najpoznatije atrakcije: Ajfelov toranj – prirodno, ništa više ne simbolizuje francusku od Gvozdene dame koja ugosti preko sedam miliona turista godišnje i čini je najposećenijom znamenitošću na svetu. 

Najlepše mesto za letovanje: Pošto se ne može izdvojiti samo jedan grad, onda se može reći da je čitava južna regija Francuske idealna za letovanje. 

Najbolji gradski odmor: Pošto o Parizu ne treba previše govoriti, postoji mnoštvo manje poznatih gradova, poput francuske prestonice gastronomije Liona, ali i manjih gradića Provanse. 

Šta izbegavati? Pa, uglavnom turističke lokalitete. Nakon što obiđete ono što vas zanima uputite se na lokalna mesta, manje pozantija turistima

Hrvatska 

Broj posetilaca u 2017: 18,5 miliona 

Najpoznatija turistička atrakcija: Stari grad Dubrovnika koji doživljava svoje dane slave, ponajviše zahvaljujući seriji „Igra prestola“ koja se ovde snimala. 

Najlepše mesto za letovanje: Vis, najmanje razvijeno od svih dalmatinskih ostrva koje je korišćeno kao baza Jugoslovenske vojske, pa nije bilo dostupno za turizam od pedesetih, pa sve do 1989. godine. 

Grad sa najlepšom plažom: Najlepša i najpoznatija plaža u Hrvatskoj je Zlatni Rat na Braču specifična po tome što mirno, sa obe strane ulazi u Jadransko more. Ova plaža je jedan od najvećih hrvatskih brendova. 

Najbolji gradski odmor: Glavni grad Hrvatske, Zagreb ima istorijski šarm koji privlači posetioce tokom čitave godine. Toliko je mali da sve što želite da posetite možete uraditi čak i u jednom danu. 

Šta izbegavati? Opatiju. Iako je nekada bila ekskluzivno letovalište, danas su njene plaže uglavnom zabetonirane.

Tekst preuzet sa 92portala 

2024 © - Vesti online