Nedelja 15.07.2018.
15:52
Vestionline, Tanjug

Nemačka, Malta i Francuska će preuzeti migrante

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

"S obzirom na trenutne razgovore o većoj bilateralnoj saradnji po pitanju azila, Nemačka je spremna da preuzme 50 osoba" navodi se u saopštenju nemačke Vlade - prenosi AP.

Ranije danas italijanski premijer Đuzepe Konti saopštio je da su se Malta i Francuska složile da preuzmu 100 od 450 migranata spasenih sa jednog ribarskog broda u Mediteranu, navodeći da su te dve zemlje na taj način odgovorile na njegov zahtev upućen svim članicama EU da "podele teret migranata".

- To je važan rezultat - napisao je Konte na svom Fejsbuku.

Istovremeno, on je objavio i pismo upućeno Evropskoj komisiji u kome zahteva od drugih evropskih zemalja da ispune svoja obećanja i pomognu Italiji da se izbori sa prilivom migranata.

U petak je u Mediteranu pronađen ribarski brod sa 450 migranata koji je izazvao novi spor Italije i Malte, jer je Malta tvrdila da je brod u italijanskim vodama, dok je Italija smatrala da je u vodama Malte i da bi ona trebalo da se postara za njega.

U subotu, Italija je migrante prebacila sa ribarskog na dva manja broda Obalske straže, ali je odbijala da im dozvoli ulazak u zemlju.

2024 © - Vesti online