Nedelja 15.07.2018.
08:43
Tanjug, Vestionline

SAD i Severna Koreja danas o ostacima američkih vojnika

Tanjug/AP
 

Pregovori su počeli u pograničnom selu Panmundžom u takozvanoj Demilitarizovanoj zoni (DMZ) koja deli dve Koreje, navodi južnokorejska agencija, pozivajući se na južnokorejske vladine izvore.

Tri vozila američkih snaga u Južnoj Koreji, sa zastavama UN, primećena su jutros kako se približavaju granici.

General Komande UN (UNC) predstavlja američku stranu, a njegov sagovornik bi trebalo da bude vojni komandant stacioniran u DMZ, navodi Jonhap.

Zvaničnik UNC je rekao da nema informacije kojima bi potvrdio ove navode, mada su sprovedene pripreme za današnje pregovore, prenosi Rojters.

Portparol američke ambasade u Seulu nije bio dostupan za komentar s tim u vezi, dok severnokorejski državni mediji ništa nisu objavili o ovom sastanku.

Snage SAD su donele oko 100 drvenih kovečega u DMZ prošlog meseca, koji će biti upotrebljeni za transport ostataka, navodi Jonhap.
 

Inače, o povratku ostataka američkih vojnika u SAD postignut je sporazum na samitu bez presedana američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una u junu u Singapuru, a američki državni sekretar Majkl Pompeo obelodanio je plan o pregovorima nakon što je ovog meseca posetio Pjongjang.

Pompeo je prvobitno rekao da su se dve strane saglasile da pregovore o ostacima američkih vojnika održe u četvrtak, ali se na granici nije pojavio nijedan predstavnik Severne Koreje, nakon čega su američki i južnokorejski zvaničnici rekli da je Pjongjang predložio da sastanak bude održan danas.

Pompeo je plan o pregovorima na ovu temu predstavio kao jedno od ključnih pitanja o kojem su dve strane postigle napredak, mada je Severna Koreja optužila njegovu delegaciju za "zahteve u gangsterskom stilu" u vezi sa denuklearizacijom tokom Pompeove posete.

2019 © - Vesti online