Petak 13.11.2009.
12:00
I. Petrović - Vesti

Dejstvo vakcine nepoznanica i za lekare

- Velika panika se digla među pacijentima u Srbiji jer su mnogi na Internetu videli podatke i video-snimke iz sveta gde su osobe nakon primanja vakcine imale, pre svega, neurološke poremećaje - kaže za "Vesti" dr Nevenka Dimitrijević, predsednik Saveza sindikata lekara i farmaceuta.


Dr Nevenka Dimitrijević
Ona podseća da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti pacijent mora biti informisan o toku bolesti, dijagnostičkim procedurama, o ishodu bolesti, terapiji, ali i o mogućim posledicama uzimanja terapije.


- Pacijenti od nas traže savet da li da se vakcinišu ili ne i koja su moguća neželjena dejstva vakcine. Ne možemo da im kažemo šta da rade kad ni mi ne znamo. Kažemo im da je preporuka Ministarstva zdravlja da se vakcinišu, ali ne možemo da preuzmemo odgovornost jer nemamo dovoljno informacija - kaže Dimitrijevićeva.


Ona okrivljuje Ministarstvo zdravlja koje još ništa nije konkretno reklo o novoj vakcini.


- Mi kao stručna lica koja treba da sprovedu vakcinaciju nemamo konkretne informacije ni o čemu. Zato bi bilo dobro da Ministarstvo zdravlja preuzme obavezu da obavesti kompletnu javnost, i profesionalce i pacijente, o tome kakav rizik nosi sam grip, a kakav vakcina koja i dalje izaziva sumnju - kaže Dimitrijevićeva.

2024 © - Vesti online