Petak 13.07.2018.
22:38
Vestionline, Tanjug

Pacoli: Vučić će ući u istoriju, a Dačić...

EPA//Valdrin Xhemaj
Bedžet Pacoli: Sledeći korak je ulazak Kosova u Interpol

- Aleksandar Vučić je čovek koga će pamtiti istorija kao prvog srpskog lidera koji je Srbima rekao da postoje dve činjenice - da ima jedna država koja je proglasila nezavisnost i da je teško da se to ignoriše. Druga realnost je da je Srbija jaka država i jako važan faktor u region - kazao je Pacoli u intervjuu za londonski Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

Pozdravlja, kazao je, to što je Vučić prvi čovek koji je došao na vlast u Beogradu i nije rekao "Kosovo je naše“.

Bi-Bi-Si piše da Pacoliju ne nedostaje reči hvale " i za svog kolegu Ivicu Dačića, sa kojim se često sreće na međunarodnim samitima i konferencijama“.

- On je fantastičan čovek i privatno se može fantastično razgovarati s njim - bistar je i pametan. Ali ne znam što mu je palo na pamet da me tako loše tretira - naveo je.

Bi-Bi-Si Pacolija opisuje kao čoveka koji ulaže velike napore i lične i administrativne da smanji broj zemalja, posebno sa afričkog kontinenta, koje trudom šefa srpske diplomatije Ivice Dačića povlače ranije donete odluke o priznanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

Navodi se da je Pacoli putovao u Gvineju Bisao samo dan posle boravka premijera te zemlje u Beogradu, koristio je poznanstvo sa predsednikom Liberije Žoržom Veom, koji je kao poznati fudbaler odsedao u njegovom hotelu.

Tvrdi, navodi se, da su rezultati tih poseta smenjeni ministri i premijeri koji su u Srbiji davali izjave o povlačenju priznanja i smeška se, kažu, na konstataciju da „Balkanci smenjuju ministre po Africi“.

- Ako neka država hoće da povuče priznanje Engleske, ne mora da piše Argentini ili nekom drugom da ne priznaje Englesku. Ona će to napisati direktno Engleskoj - rekao je Pacoli, koji takođe tvrdi da Priština nije dobila nijednu notu sa povučenim priznanjem.

Iako ga u delu svetske javnosti bije glas da je spreman da izdvoji milione ličnog bogatstva da potpomogne proces priznavanja kosovske nezavisnosti, Pacoli tvrdi da najviše koristi druge adute, navodi Bi-Bi-Si.

- Mislim da su to moja duša i moja energija - ja jako volim ljude. Jesam bogat, bogatiji nego mnogi, i to ljudskim kapitalom - to su moji drugari svuda po svetu - rekao je Pacoli.

Ispričao je da on kod predsednika država ide na razgovore o poslovnim temama, ali da im tada kaže i da on jeste biznismen, ali je i ministar inostranih poslova jedne, kako je rekao, "državice koju ćete vi priznati, a mi ćemo biti prijatelji“.

Pacoli je u razgovoru za Bi-Bi-Si, kako se navodi, odbacio tvrdnje da ta priznanja kupuje sa objašnjenjem da je, kako kaže, "teško potkupiti predsednike država za takve odluke“.

- Možda je to princip koji smo naučili za vreme bivše Jugoslavije - kazao je Pacoli podsećajući da je i on imao crveni pasoš, te da je tada odlazio na aerodrome i samo gledao koja je destinacija najudobnija.

- Tako smo naučeni - rekao je Pacoli.

Najavljuje da je sledeći korak - ulazak Kosova u Interpol, od čega je Priština prošle godine odustala zbog, kako Pacoli kaže, slabe pripreme procesa, a ne zato što Kina nije dozvolila zvaničnicima sa kosovskim pasošima da doputuju u tu zemlju gde se održavala skupština.

- U današnjoj kosovskoj vladi, svako ima i pasoš druge zemlje i to je realnost. Mogli smo da odemo tamo, ali smo ostavili za ovu godinu - rekao je.

Nešto težim, piše Bi-Bi-Si, opisuje proces glasanja za članstvo Kosova u Unesku naredne godine - kaže da je Priština formirala komisiju, ali i da ima dosta protivnika. 

2024 © - Vesti online