Subota 14.07.2018.
05:30
Vestionline, b92.net

Niko neće najjeftiniji auto na svetu

commons.wikimedia.org/by oval_BURNS

Kada je pre jedne decenije predstavljen Tata Nano, proizvođač je verovao da će se ovaj mali gradski automobila zahvaljujući izuzetno pristupačnoj ceni prodavati kao alva. Pogotovo u jednoj državi kao što je Indija. 

Kao brzo rastuće tržište i druga najmnogoljudnija zemlja na svetu, u kojoj bezbednosni standardi u saobraćaju nisu toliko visoki, čiinilo se da je Indija idealno tlo za jeftin mali model sa 4 vrata.

Nano je bio namenjen pre svega onima koji kupuju svoj prvi auto, kao i onima koji bi svoje manje bezbedne mopede i skutere uz mala ulaganja rado zamenili za ugodnije vozilo sa 4 točka i zatvorenom putničkim kabinom. 

Međutim, sve ove računice su u stvarnosti pale u vodu. Kako piše Automotive News, prodaja je daleko ispod planirane, pa će Tata Nano prestati da se proizvodi u ovom obliku najkasnije 2020.

Kada je predstavljen 2008, Nano je u Indiji koštao oko 2.000 dolara, što je bio neverovatan podatak iako se znalo da je Tata maksimalno skresao troškove proizvodnje. 

Čak i unapređena verzija - Nano GenX, koja je lansirana 2015. sa cenom od 3.125 dolara i dalje je bila izuzetno jeftina. Međutim, Indijcima to nije bio dovoljan razlog da pohrle u auto-salone i krenu da masovno kupuju ovaj automobil. 

Mnogi od onih koji su bili dovoljno platežno sposobni da nabave Nano nisu želeli da ih dovode u vezu sa nečim što se reklamira kao "najjeftiniji auto na svetu". 

Takođe, automobil je imao lošu reputaciju u pogledu bezbednosti, što je odbijalo potencijalne kupce.

Nano GenX stigao je 2015. sa brojnim unapređenjima koja su pre svega bila fokusirana na veću praktičnost automobila i ugodniju vožnju. 

Model je tako dobio Bluetooth funkciju, USB i AUX priključke, zatim veći rezervoar i servo upravljač. 

Za auto koji je tada koštao nešto malo iznad 3.000 dolara, bila su to značajna unapređenja – ali očigledno nedovoljna za kupce kojih opet nije bilo u velikom broju.

Tri godine kasnije, Nano je dotakao dno. Tata je u junu 2018. proizveo samo jedan primerak ovog automobila, dok je u junu 2017. sa fabričkih traka sišlo 275 vozila, navodi Automotive News. U istom mesecu opao je i izvoz, sa 25 automobila, na 0 u junu ove godine. 

Neminovno gašenje ovog modela kome je, izgleda, otpočetka bila zapečaćena sudbina, pokazuje da je i ova - kao i mnoge druge zamisli koje su na parpiru obećavale - doživela fijasko u realizaciji. 

To što je Nano projektovan da zadovolji osnovne potrebe za automobilom šire populacije u Indiji, ne znači da će ga ta ista populaciji automatski prigrliti.

2024 © - Vesti online