Petak 13.07.2018.
11:22
blic.rs

Blic: Šta je Plenković rekao, a Brnabićeva nije potpisala

Tanjug/AP
Lideri na samitu u Londonu

Da li je tim potpisom Srbija ispunila jedan od uslova zvaničnog Zagreba, koji je zbog toga više puta pokušao da blokira Beograd na putu ka EU ili je Plenković ipak malo "naduvao priču", istraživao je "Blic".

- U Deklaraciji sa Samita jasno piše formulacija kojom se nadležnost nad zločinima iz rata koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske predaje upravo Hrvatskoj - rekao je Plenković o temi koja potresa region gotovo svaki put kada se sastanu srpski i hrvatski zvaničnici ili kada se odlučuje o napretku Srbije ka EU, navodi beogradski list. 

"Blic" je pokušao da dođe do deklaracija koje su usvojene u Londonu i ako piše, tih dokumenata nema ni na sajtu Vlade Srbije. Međutim, ubrzo po potpisivanju deklaracija one su postavljene na sajt londonskog samita. 

U njima pnema formulacije za koju je Plenković tvrdio da je jasno naznačena u deklaraciji o ratnim zločinima. Ipak, pitanje nadležnosti u Deklaraciji o ratnim zločinima se pominje u jednoj rečenici, u kojoj se navodi da treba otklanjati prepreke za efikasnu regionalnu saradnju, uključujući razmenu informacija, saradnju između tužilaštva i brzu međunarodnu pravnu pomoć. 

"Treba izbegavati konflikte oko juridsikcije", bilo je sve što je na tu temu pisalo u Deklaraciji.

Lideri vlada Zapadnog Balkana obavezali su se u Londonu, potpisivanjem deklaracija, i da će obezbediti nepristrasnu i nezavisnu istragu slučajeva nestalih osoba, te da će u narednih pet godina "rešiti što više slučajeva nestalih osoba". 


Takođe, obećali su, između ostalog, i da će angažovati sve domaće institucije koje su nadležne za lociranje i identifikaciju nestalih osoba, kako bi došli do informacija o grobnicama, te da će u procesu traženja nestalih angažovati i članove njihovih porodica. Oni su se obavezali da tačne i pouzdane informacije o tome budu dostupne javnosti. 

Posebno je naznačeno da se od Crne Gore očekuje da radi sa svojim susedima na pitanjima rešavanja graničnih sporova, kao i da BiH i Srbija vode "tehničku diskusiju" na istu temu. Mada Srbija najveći granični problem ima sa Hrvatskom, on se ne pominje u pomenutoj deklaraciji.

2022 © - Vesti online