Petak 13.07.2018.
09:52
b92.net

Albanija pronašla novi način da dovede više turista iz Britanije

EPA/Malton Dibra
Plaža u albanskom Draču

Još 2014. godine "Njujork tajms" je uvrstio Albaniju na listu najboljih novih destinacija, a njenu obalu je opisao kao "osvežavajuću" i "jeftinu". S druge strane, Lonely Planet je glavni grad Albanije, Tiranu uvrstio u najbolja mesta koja treba da posetite u Evropi ove godine. 

Svesni su toga i Albanci, pa su počeli da rade na promociji turizma, prvenstveno zahvaljujući festivalu Kala, koji privlači sve više mladih Britanaca. Traje nedelju dana i održava se u pet hotela Dermija. Upravo ovaj festival mogao bi da učvrsti poziciju Albanije kao destinacije za provod i rajski odmor. Isto tako su svoje primorje popularizovali i Hrvati. 

Naime, festival Kala je održan prošlog meseca u Dermiju, mestu koje se nalazi 50 kilometara od Vlore. Bilo je dostupno samo 2.000 karata, koje su podrazumevale smeštaj i prevoz.

Inače, trenutno je malo teško stići do ovog mesta, pa se mora ići avionom do Krfa, a zatim četiri sata brodom do Dermija. Međutim, to je samo privremeno jer će 2020. godine biti završen aerodrom u Vlori, odakle će turisti vrlo brzo stizati do okolnih gradova. 

Iako gosti uglavnom ostaju samo sedam dana, Ministarstvo turzma Albanije trenutno radi na tome da ih podstakne da istražuju albansku rivijeru i šire dobar glas svojim sugrađanima u nadi da će ih iz godine u godinu biti sve više.

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu B92.

2024 © - Vesti online