Četvrtak 12.07.2018.
12:12
A. Vučićević - Vesti

Suze heroja Ivana

youtube.com/BBC News
Ivan Karadžić

- Ta deca bila su prisiljena da naprave nešto što nikad u istoriji nijedno dete nije moralo da uradi. Ni na koji način nije normalno da deca od 11 godina rone u pećini. Dečaci su ronili u okolnostima koje se smatraju izuzetno opasnim. Nema apsolutno nikakve vidljivosti, jedino svetlo je ono iz naših lampi - objasnio je Karadžić za medije. Kako ističe, najveći strah prilikom spasavanja imali su od panike koja može izbiti.

- Uz to, postoji višestruka opasnost od kvara opreme koju koristimo. Zbog toga smo imali rezervni plan: šta ako prestane da nam radi ovaj deo opreme? Onda ćemo napraviti ovo. Šta ako nam otkaže drugi deo opreme? Zamenićemo ga rezervnim. I tako dalje. Ne ide mi u glavu koliko su ta deca kul. Kad razmišljam o tome da su bili dve nedelje u malom prostoru u pećini i da nisu videli svoje majke i očeve. To su neverovatno snažna deca. Da ne poveruješ. Čitava ova priča me jako pogađa, pa se zato desi i da zaplačem - ispričao je Karadžić.

Ističe da je strah bio prisutan konstantno.

- Kada sam video prvo dete živo, osećao sam strah i sreću u isto vreme. Bio sam jako uplašen jer kad sam video ronioca i dete ispred sebe, a ne možemo videti daleko u tim uslovima, možda 50 metara, još uvek nisam znao je li to žrtva ili živo dete. Bio sam jako, jako uplašen. Nije to bio dobar osećaj. Ali, kad sam video da je dete živo, osećao sam se jako dobro - kaže Karadžić.

Srbija me nosila kad gubim snagu

U toku akcije, jedan od najboljih ronilaca Saman Kunan preminuo je pokušavajući da izroni, usled nedostatka vazduha.
- To je bio veliki udarac za sve. Ali, to nije ubilo preko potrebni optimizam. I dalje je tu bilo 13 života koje treba spasiti - kaže Karadžić.
Iako je, kako kaže bio veoma iscrpljen, snage i dobrog raspoloženja nije manjkalo.
- Značila mi je velika podrška koja je stigla iz Srbije. Svaka lepa reč i pozitivna energija svih onih čije su misli bile uz tu decu nisu dale da odustanemo.
Kako kaže, i u trenucima kada je situacija bila kritična i kada je delovalo nemoguće izvući decu, on nije nijednog trenutka pomislio da neće uspeti.
- Izvadićemo ih odande! Nisam siguran baš za vremenske okvire i rokove, zato što je potrebno mnogo, mnogo ozbiljne pripreme pre toga. Ali uspećemo - rekao je Karadžić u trenucima kada je cela spasilačka ekipa bila zabrinuta zbog podizanja nivoa vode.

Kako kaže, sve vreme je bio na terenu, a spavao je tri, četiri sata dnevno.

- Nisam dozvoljavao umoru da me savlada bez obzira na sve. Kada je nivo vode krenuo da se spušta i kada sam uvideo da će spasavanje dečaka ići lakše, ne mogu opisati taj osećaj olakšanja - rekao je Karadžić.

U Tajlandu radi godinama kao instruktor ronjenja, a posebna specijalnost mu je upravo ronjenje u podvodnim pećinama. Nikada do sada nije učestvovao u sličnoj misiji - spasavanja dece u ovakvim uslovima. Kako je objasnio, konfiguracija terena je veoma opasna.

- Sat i po peške smo prelazili pre prvog zarona. Smenjuju se nagli usponi i padovi. Nema vidljivosti. Voda je mutna, a kroz neke prolaze može da prođe samo ronilac, bez boca za kiseonik - opisuje Karadžić i dodaje da su se planovi menjali iz trenutka u trenutak.

- Kada se vrati tim koji je najskorije zaronio dogovaramo se za dalje, a nadležni odlučuju - napominje naš sagovornik.

Kako kaže, oseća se sjajno što je bio deo spasilačkih ekipa.

- Dečaci su bili sjajni i nisu se uopšte plašili. Oni su zaista heroji i očarali su me kao niko nikada u životu, svojom snagom i optimizmom - zaključio je Karadžić.

Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener ostali su zaglavljeni u pećini Tam Luang 23. juna pošto su jake kiše dovele do povećanja nivoa vode u pećini i blokirale im put za povratak. Svi su spaseni iz poplavljene pećine u Tajlandu, a tokom dve nedelje koje su proveli tamo izgubili su u proseku po dva kilograma. Kako su istakli tajlandski zvaničnici, njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće.

Maskove mini podmornice

Milioner Elon Musk predstavio je svoju ideju za spasavanje dece. Njegova ideja je da se uz pomoć mini podmornice, tačnije kapsule, dete sprovede do izlaza iz pećine. Njegov tim stručnjaka testirao je napravu u bazenu, simulirajući uske prolaze pećine na Tajlandu. S obzirom na to da je njegova ideja stigla kada je akcija spasavanja bila uveliko u toku, on je istakao da podmornice mogu biti upotrebljene u nekim budućim situacijama ako sada nisu.

Kako je rečeno, dečaci i njihov trener bili su pribrani i dobro su brinuli o sebi. A preživeli su zahvaljujući tome što su pili vodu koja kaplje sa zidova pećine. Trojica dečaka je dobila blažu upalu pluća, ali kako su naveli lekari, uz sedmodnevnu terapiju biće sve u redu. Sve dečaci normalno jedu i kreću se. U akciji spasavanja je učestvovao međunarodni tim od 90 ronilaca. Spasavanje je otežala kiša koja nije prestajala, ali i nedostatak kiseonika.

Dečaci su, zahvaljujući roniocima, poslali pisma svojim roditeljima - "Ne brinite, dobro sam", "Volim mamu, tatu i sestru. Ne brinite za mene", "Volim vas sve", "Mama i tata, ako izađem, donesite mi pečeno meso da jedem", "Učitelji, nemojte da nam date previše domaćih zadataka".

Trener je poručio svim roditeljima da obećava da će brinuti o njihovoj deci najbolje što ume i dodao je da se izvinjava svima. Reakcije na njegovu odluku da odvede mladi tim u pećinu su podeljene. Većina rođaka ovih dečaka i njihovi najbliži rekli su da ne osuđuju mladića, mada su mu pojedinci zamerili na - "glupoj odluci".
 

Tragedija izbegnuta za dlaku

Dok je svet slavio čudnovato spasavanje dečaka koji su 18 dana proveli zaglavljeni u pećini na Tajlandu, u njoj se odvijala prava drama, otkrivaju članovi spasilačkog tima. Nekoliko trenutaka pošto su svi dečaci i njihov trener konačno evakuisani iz pećine tri kilometra ispod zemlje, pumpe koje su ispumpavale vodu su odjednom prestale da rade i umalo se nije dogodila tragedija. Iz pećine su se čuli jezivi krici ronilaca koji su pohitali ka izlazu iz pećine dok je nivo vode u njoj naglo rastao, piše britanski "Gardijan". Na sreću, članovi spasilačkog tima uspeli su da za samo sat vremena izađu iz pećine zahvaljujući mornaričkim "fokama" i vojnom lekaru koji je u pećini i dečake održao u životu.

2019 © - Vesti online