Četvrtak 12.07.2018.
09:48
Vestionline, Tanjug

U borbi protiv droge i kažnjavanje roditelja

Promo
Mladen Šarčević (Foto:Arhiva)

Takođe, on je najavio ozbiljan rad Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, kao i nove mere države prema kojima će i roditelji moći da budu kažnjeni.

Šarčević je rekao da je Ministarstvo samo stožer borbe protiv narkomanije, u koju su uključena i druga ministarstva i nadležne službe. Ministar međutim smatra da bi priču o borbi protiv naromanije u školskim klupama trebalo izmestiti u porodicu, kao i da država mora da bude jasnija i strožija po pitanju kažnjavanja roditelja.

Šarcević je naveo da se svega 10 odsto roditelja odazove na skupove organizovane s namerom da se roditelji edukuju o narkomaniji i prevenciji. Sada se, kako kaže, uvode mere gde će direktori škola biti nagrađivani ukoliko se ti stranci budu više posećivali. 

Takođe, u sklopu borbe protiv narkomanije, Ministarstvo prosvete je uštedelo određena sredstva i u škole će vrartiti oko 150 psihologa. Takode, tu je i policija koja će biti u školama. 

Testovi za detekciju korišcenja droge, kako napominje ministar, ne mogu se koristiti na deci, jer to zakon zabranjuje, to mogu da rade roditelji i zato su bitni Saveti roditelja. 

Šarčević kaže da ima dosta načina da se roditelji više uključe u celu pricu, pa na kraju krajeva i kazne.

2024 © - Vesti online