Četvrtak 12.07.2018.
04:30
Mondo.rs, Vestionline

Spremate se za prvo zajedničko letovanje?

pixabay.com
 

- Putovanja jesu romantična, ali mogu da izazovu i trzavice u vezi - kaže Suzan Vinter, porodični terapeut iz Njujorka.

- Možda neće sve ići kako ste zamislili, nećete moći da iznajmite automobil na kakav ste navikli, možda ćete se izgubiti šetajući se po nepoznatim predelima, ili hotel neće biti onakav kakav ste očekivali…

Ako ne idete u mesto koje već dobro poznajete, ne bi trebalo da očekujete da sve ide baš po vašem planu. S druge strane, nepoznato donosi i neku vrstu uzbuđenja i ideja o tome da nešto otkrivate zajedno može biti prilično romantična.

Ali, da ne biste iz romantične zone ekspresno prešli na "minsko polje" ispunjeno tenzijom i nesuglasicama, oko nekih stvari bolje je da se unapred dogovorite.

Izaberite destinaciju koja vam se oboma dopada

Odluka o tome kuda ćete na odmor, jednako je važna koliko i odluka da idete na odmor zajedno, prvi put otkako ste u vezi. Ako niste oboje zadovoljni destinacijom, izvesno je da će biti tenzije.

- Ako ne volite sunce, nemojte pristati da idete na odmor negde gde imate samo hotelski kompleks i plažu - kaže Vinterova.

To što ste se zaljubili u novu osobu ne znači da ćete se "magijom" zaljubiti i u pesak i more.

Niste sigurni odakle da počnete? Pa, porazgovarajte o tome kako zamišljate savršen odmor.

- Aktivnosti kojima biste se bavili dok ste na putovanju mogu da odrede vašu destinaciju, i obratno - kaže Vinterova.

- Putovanje u neki grad u kojem još niste bili nudi mnogo mogućnosti za istraživanje kulture koju ne poznajete, umetnosti… putovanja u prirodu su sjajna ako volite da kampujete ili planinarite. 

Ako imate različite ideje o tome kako bi odmor trebalo da izgleda, umesto romantičnih desetak dana, imaćete noćnu moru i oboje ćete jedva čekati da se sve to završi.

Unapred odredite budžet

Ništa ne može da vam pokvari uzbuđenje zbog odmora kao trenutak u kojem shvatite da se od vas očekuje da potrošite mnogo više novca nego što možete, ili nego što ste planirali. Dakle, kad odlučite kuda biste išli, sledeća stvar oko koje treba da se dogovorite su finansije.

- Utvrdite koliko ste novca spremni da potrošite, da li će jedno platiti smeštaj, a drugo ostale troškove, da li ćete sve deliti po pola…

Ili vas partner poziva na putovanje i on će snositi sve troškove? Nemojte ništa 'pretpostavljati' i 'podrazumevati', već se unapred dogovorite, da ne bi bilo neprijatnih rasprava oko novca kad već otputujete - savetuje Vinterova.

Razgovori o novcu nisu naročito prijatni, naročito ako ste tek neko vreme u vezi, ali putovanja nisu jeftina, i bolje da se unapred dogovorite ko šta i kako plaća, i da jasno definišete koja je maksimalna suma koju možete da izdvojite za odmor.

Razgovarajte o očekivanjima

Neki ljudi odlazak na odmor vide kao priliku da se izvrnu na ležaljku i ne rade ništa. Drugi ga doživljavaju kao jedinstvenu šansu da iskuse nešto novo, da istražuju i upoznaju mesto u kojem do tada nisu bili… Da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja, porazgovarajte o tome unapred.

Ako biste vi da posetite svaki muzej u krugu od 15 kilometara od mesta u kojem ćete biti, a vaša partnerka želi da dane provede čitajući pored bazena… bolje je da odmor isplanirate tako da se nađete negde na sredini nego da se svakog dana preganjate čije želje će se ispuniti.

Isplanirajte i vreme koje ćete posvetiti samo sebi

Ne postoji pravilo koje kaže da svaki trenutak odmora morate da provedete zajedno. Zapravo, prilično je mudro isplanirati dane tako da oboje imate i malo vremena samo za sebe. Tako ćete izbeći sitne svađe koje su u najvećem broju slučajeva samo posledica toga što provodite zajedno više vremena nego što ste navikli, prenosi portal Health.

Zato slobodno kažite osobi koju volite da ćete nešto obići sami, ili da biste sami da idete da popijete kafu i čitate malo, i ohrabrite je da i ona uradi isto.

Očekujte i nervozu

Svi smo ponekad pod stresom, recimo, ako avionski let kasni, ili je gužva na granici pa satima čekate u koloni… Ili stignete, a ispostavi se da je "sladak hotelčić" koji ste rezervisali zapravo rupa… Ali ono što je mnogo važnije je kako se osoba koju volite nosi sa tom nervozom.

Da li ume da se kontroliše ili će napraviti scenu, da li će besneti i ponašati se kao da ste vi krivi, da li će svoje nezadovoljstvo "istresti" na vas…

Od toga ne zavisi samo kako ćete se provesti na tom prvom zajedničkom odmoru, već i da li će vaša veza imati budućnost i kad odmor prođe.

2024 © - Vesti online