Četvrtak 12.07.2018.
01:10
Vestionline

U Beograd samo preko Jasenovca

EPA/Antonio Bat
 

On navija za dolazak pape i to ne krije, tvrdeći da u skorijoj budućnosti neće biti boljeg pape za srpske interese od Franje. S druge strane, patrijarh Irinej kaže, da nije promenio ranije više puta izrečen stav "da još nije vreme za dolazak pape u Srbiju".

Čitaoci "Vesti" u Evropi i Kanadi iznose svoj stav o tome treba li papa da kroči na tlo Srbije.

Aleksandar Cvijetinović

Aleksandar Cvijetinović, Toronto, Kanada

- Prema rečima blaženopočivšeg patrijarha Pavla, put do Beograda bi papu morao voditi preko Jasenovca. I ne samo Jasenovca, nego i svih stratišta srpskog naroda, i Paga, i Jadovna i Prebilovaca i mnogih drugih. Srbi su spremni za praštanja, pokazali su to mnogo puta. Ali, da bi nekom nešto oprostili, on najpre mora da zatraži oproštaj i da se pokaje za zločin. A tog pokajanja nema, pa nema. Dobili smo jedino zahtev da se Stepinac proglasi svetiteljem.

Jedan od prethodnika pape Franje, Jovan Pavle II je prilikom posete BiH odlučio da misu služi baš u samostanu Petrićevac kod Banjaluke odakle su u zimu 1942 godine ustaške snage krenule na uništenje svega srpskog i pravoslavnog u obližnjim selima Drakulić, Motike i Šargovac i tamo počinili monstruozne zločine. Dalje, Vatikan je odigrao vrlo značajnu ulogu u razbijanju Jugoslavije i jasno se i decidno stavio na stranu srpskih neprijatelja. Ni to nismo zaboravili. Za pohvalu je to što Vatikan trenutno ne priznaje kvazidržavu narko dilera stvorenu NATO agresijom na srpsku zemlju. Ali, to nije dovoljno. I na kraju, bez pristanka Srpske pravoslavne crkve, papa nikad neće ni doći. A crkva se jasno odredila prema njegovom dolasku. I zato jasno i glasno: ne, nisam za dolazak pape u Srbiju.

Svetozar Piljuga

Svetozar Piljuga, Incel, Nemačka

- On bi u Srbiju mogao da dođe kao šef države, ali ne i kao papa. Vatikan nije priznao Kosovo, a Dačić i Vučić rado bi da ga vide u Srbiji. Međutim, iako papa Franja nije za Stepinčevo proglašenje za sveca ( a to se najverovatnije neće ni dogoditi), patrijarh Irinej je mišljenja da za papinu posetu Srbiji vreme još nije sazrelo. Političari mogu da ga dočekaju kao šefa države, a on posle neka svojim katolicima drži liturgije. Katolika ima u Beogradu i celoj Srbiji i mislim da nikome ne bi smetalo ako on za njih održi bogosluženja.

Crkva ne bi trebalo da se meša u politiku i da političarima određuje šta će i kako da rade jer crkva ne stvara materijalna dobra i ne učestvuje u ratovima. Razmimoilaženja između crkava su ogromna. Oni to treba da reše između sebe. Katolička crkva je kroz istoriju pravoslavnim narodima nanela veliko zlo. Osim toga, pravoslavlje je postojalo oduvek, od Hrista a onda su se oni odvojili. Oni bi mnogo toga trebalo da objasne i promene, pa tek onda da se približavaju ili da se ujedine sa pravoslavnom crkvom. Ne bih rekao da će do toga da dođe. Taj ekumenizam deluje lepo, ali mislim da se iza toga ipak krije neka podvala. Radi se na tome da se oslabi pravoslavlje i vera pravoslavna, a narod bez vere je kao bez glave. Jeste papa Franja bolji čovek od svojih prethodnika Vojtile i Racingera, ali on u ovom trenutku ipak ne bi mogao da bude gost srpskih pravoslavnih vernika. Ako veruju da je vatikansko nepriznavanje Kosova iskreno, neka ga ugoste Vučić i Dačić.

Radovan Obradović

Radovan Obradović, Pariz, Francuska

- Kad smo sve primili, primićemo i papu. Mi smo narod dobrodušan. Evo, ja sam iz sela Dragoj, kod Aranđelovca. Pre 45 godina nastanio sam se u Parizu, ali nikad nisam zaboravio rodnu grudu, redovno idem u Srbiju, nijednu godinu ne preskočim. Tamo je dobar narod, sve je čisto, nije zagađeno. Mi pripadamo opštini Gornji Milanovac. Naša crkva Belanovica je udaljena šest kilometara, narod je pobožan, zato i verujem da bi taj narod primio papu. Svako ima svoju veru, ja poštujem svoju, a i svaku drugu veru.

Zaključujem da se ovaj aktuelni papa manje meša u politiku od onog prethodnog. Nekako je više narodski. A krst je krst, malo je razlika između katoličanstva i pravoslavlja. Ipak, katolici su za crkvu mnogo više vezani od nas, mi smo opušteniji, a i nikad ne bismo mogli okupiti na jednom mestu onoliko pravoslavnih vernika kako to uspeva, ne samo ovom, već svakom papi. A i njihova crkva ima načine da privuče vernike, pravoslavci nisu toliko uporni. I da ponovim, primio bih papu, kao što primim i svakog drugog čoveka.

Nenad Despotović, Beč, Austrija

- Što da papa ne dođe u našu zemlju? Vatikan, na čijem je čelu, nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Mislim da to dovoljno govori u prilog tome da papa, koji je na čelu Vatikana, treba da bude pozvan u Srbiju.

Takođe smatram da Srpska pravoslavna crkva ne bi trebalo da odbija dijalog s papom, a tako i njegovu posetu Srbiji. Šta bi on mogao da uradi loše tokom svog boravka? Mislim da bi njegova poseta bila vrlo važna za "pomirenje" dve bratske crkve.

Miki Erdbob

Miki Erdbob, Cirih, Švajcarska

- Svakako bi bilo u interesu Srbije i srpskog naroda da na svaku uticajnu svetsku ličnost, među kojima je i papa, ostavi dobar utisak. I ne samo papu već i svetske estradne zvezde, umetnike, slikare, književnike, glumce, režisere itd. Nemam ništa protiv dolaska pape u Srbiju i mislim da bi Srbija trebala da mu priredi prikladan doček na koji bi Vatikan trebalo da uzvrati istom merom ako bi ga posetio srpski patrijarh.

U svakom slučaju uticajne, popularne i harizmatične ljude treba skupljati širom sveta dovoditi ih u Srbiju i pokazati im njene lepote i potencijale. I što na te ljude ostavimo bolji utisak to će oni o nama u svojim zemljama pričati bolje i lepše i samim tim podizati naš ugled u svetu. Ono što je najbitnije jeste da im domaćin u Srbiji bude neko na njihovom nivou, statusnom i intelektualnom.

Miloš Glibo

Miloš Glibo, Frankfurt, Nemačka

- Lično sam protiv toga. Rođen sam u hrvatskoj katoličkoj porodici i uzeo sam srpsko pravoslavlje, između ostalog i zbog svega što je katolička crkva učinila srpskom narodu i pravoslavcima. U istoj stolici u kojoj današnji papa sedi je sedeo papa koji je 1941. pa nadalje blagoslovio ustaške zločine u Jasenovcu i ostalim stratištima širom Hrvatske.

Pokrštavali su na silu. I danas katolici prave probleme srpskom narodu u Sremu, Kordunu, Zapadnoj Slavoniji, Vukovaru gde su Srbi sada manjina. Papa nema šta da traži u Srbiji jer su oni (katolici) protiv te zemlje i protiv Srba u Hrvatskoj.

 

 

 

2024 © - Vesti online