Sreda 11.07.2018.
18:26
Z. Vicelarević - Vesti

Srbi najviše daju, najmanje se mole

Nekada imanje mlina koji je mleo žito za ceo okrug, sada otkupljen, a vrednim rukama i prilozima pravoslavnih vernika polako preuzima oblik srpskog pravoslavnog manastira. Pored glavne zgrade okolinu krasi manastirska crkva.

Crkvu su počeli da grade 2014. godine, a 18 meseci kasnije, tadašnji episkop frankfurtski i sve Nemačke Sergije je osveštao kupolu. Posle toga su poslovi nastavljeni, pa je između ostalog urađena priprema za ikonopisanje o čemu su "Vesti" izveštavale.

Besplatan smeštaj

Smeštaj za one koji dođu u manastir za vikend ili više dana je besplatan. Daleko od sveta oni tu pronalaze svoj mir, pomažu u bašti u kojoj ima raznog povrća, oko manastira, košnica, voćnjaka i ribnjaka koji je u blizini. Rade koliko mogu, ali bez stresa, bez prisile i zajedno s molitvama dožive duševno obnovljenje.

- Priprema za ikonopisanje je odavno završena, a kada će započeti, to samo Bog zna. Verujemo da ćemo i to do kraja godine da uradimo - kaže otac Justin, shi-monah i nastojatelj manastira

U manastir ne dolaze samo Srbi već svi pravoslavni vernici.

- Najveći broj onih koji dolaze čine ruski, zatim grčki i srpski pravoslavni vernici, iako Srbi najviše daju priloge i najviše pomažu kod radova oko manastira, ali najmanje dolaze da se mole.

A trebalo bi i oni više da dođu, da se pomole Bogu, da dobiju blagodat, da nađu svoj mir, da se ispovedaju. Imamo smeštajnog prostora i da se ostane na duže od jednog dana. Postoje mesta za žene vernike i za muškarce vernike i to je odvojeno. Potrebno je samo da se najave telefonom jer se dešava ponekad da je sve popunjeno. Najviše je vernika ovde tokom vikenda, ali ima i onih koji ostaju duže - kaže nam otac Justin.

Duševni mir

- Ovde se ispovedam, molim se Bogu za milost za sve ljude i za sebe, za mir među ljudima, za zdravlje bolesnima. Ovde ima sve što Gugl nema. Pronašao sam duševni mir, spokojstvo, radost za životom, a sve iz toplih reči predobrog oca Justina - kaže nam Rami Alkavali, Palestinac koji je slep od rođenja.

Na dan kada je reporter "Vesti" obišao ovu svetinju, manastir su posetile i dve ženske osobe, jedna Srpkinja iz Ofenbaha i jedna Makedonka iz Frankfurta. Njihova imena su ostala tajna koja se duboko čuva u manastiru, kako nam reče otac Justin.

Teo Andonio, njegova supruga Ana, ćerka Spirdula (11), grčki pravoslavci iz Kelna i njihov prijatelj Rami Alkavali, pravoslavac iz Palestine su takođe došli u manastir.

- U ovaj pravoslavni manastir dolazimo dva do tri puta godišnje. Rado dolazimo kod našeg oca Justina. Molimo se, ispovedamo, pronalazimo naš unutrašnji mir i ovde se osećamo prijatno. Priroda je ovde prelepa, klima takođe, kao i hladna voda - kaže nam Teo Andonio.

Mnogo je urađeno

Otac Justin navodi da je do sada prilično urađeno.

- Postavili smo pod od mermera i pločica, ikonostas i oltar, presto za vladiku, stasidi će biti postavljeni, pa se nadamo da ćemo do kraja godine održati prvo bogosluženje u crkvi. Do tada će se bogosluženja obavljati u maloj kapeli prepodobnog Justina.

U donjem delu crkve je opremljena sala za seminare i obedovanje posle službe. Sala je završena, nedostaje još samo kuhinja. U međuvremenu smo postavili centralno grejanje, veoma skupu investiciju, za koju je prilog dao jedan Srbin koji želi da ostane anoniman.

Izvorska voda za hodočasnike

Manastir isposnica - Blagovesti Presvete Bogorodice i prepodobnog Justina Ćelijskog se nalazi na površini od jednog i po hektara. Pored glavne zgrade i crkve Blagovesti, postoji voćnjak, bašta i čak četiri izvora vode. Iz jednog hodočasnici piju čistu hladnu izvorsku vodu.

Izvor koji prolazi tik uz zgradu koji je nekada okretao teški kamen za mlin se sada koristi za krštenje odraslih osoba, a voda je prilično hladna.

Treći izvor je u funciji tehničke vode koja se koristi za manastirsku upotrebu, a četvrti će biti za ribnjak kada se bude napravio. U planu je da se manastirski posed proširi i već su vođeni uspešni razgovori sa vlasnicima okolnih poseda, ali za to je potrebno još dobrovoljnih priloga naših vernika.
 

2024 © - Vesti online