Sreda 11.07.2018.
18:03
J. L. Petković - Vesti

Silom prave kosovsku vojsku!

youtube.com/RED EAGLE
Demonstracija sile: Pripadnici ROSU

Ovo hapšenje je reakcija Prištine na povlačenje Srba iz Kosovskih bezbednosnih snaga.

Akcija specijalnih snaga ROSU počela je u utorak, oko 6 sati ujutru, kad se 30 naoružanih policajaca pojavilo u Šilovu, gnjilanskom selu u kome žive Srbi. Vozila specijalne policije su se parkirala ispred Kulturno-prosvetnog centra "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu, gde su prostorije načelnika okruga i službe za zapošljavanje.

Takođe su blokirali kuću načelnika Kosovko pomoravskog okruga Radovana Stojkovića i direktora ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje Jovana Denića u Gornjem Kuscu. ROSU je pretresla više kuća bivših pripadnika Kosovsko-bezbednosnih snaga srpske nacionalnosti koji su nedavno napustili tu službu.

Verbalni delikt

Đurić je povukao da su petorica Srba uhapšena zbog verbalnog delikta i to u trenutku kada se u Londonu sastaju premijeri regiona, da razgovaraju o miru.

- Jedini njihov greh je što su se verbalno suprotstavili formiranju vojske Kosova - rekao je Đurić.
On je podvukao da je sramota kakvo se nasilje dopušta nad golorukim narodom na KiM. Takođe je rekao da poznaje uhapšene, da su dobri i ugledni domaćini iz tog kraja, pošteni ljudi, te da su četvorica članovi SNS-a.

Posle tročasovne akcije, osim Stojkovića i Denića, pod sumnjom da su delovali protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, uhapšeni su i Nenad Stojanović, pripadnik Vojske Srbije, koji živi na KiM, a radi u Vranju, kao i braća Aleksandar i Predrag Đorđević, jedan aktivni i jedan penzionisani pripadnik MUP-a, koji takođe živi na KIM, a radi u centralnoj Srbiji. Svi su pušteni nakon saslušanja u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici.

- Bili smo osumnjičeni da smo podrivali ustavni poredak Kosova i pretili srpskim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga. Mi smo to demantovali, a oni nisu pronašli ništa što bi nas teretilo, tako da smo pušteni kućama - rekao je Aleksandar Đorđević za RTV Plus.

On je dodao da su se prema bratu Predragu i njemu policajci prilikom saslušanja odnosili korektno, ali da je upad kosovskih specijalaca u kuću ličio na pravi akcioni film.

- Tridesetak pripadnika specijalne policije i pet-šest istražitelja izvršili su pretres kuće i napravili premetačinu, odnevši dvadesetak predmeta: kompjuter, telefone, čak i hemijske olovke sa znakom Republike Srbije - kazao je Aleksandar.

Najoštrija osuda

Privremeni organ opštine Gnjilane najoštrije je osudio brutalno hapšenje Srba u ovoj opštini, karakterišući ga kao sraman i nasilnički čin.

- Od juna 1999. svedoci smo kontinuiranog i sistematskog pritiska na preostale Srbe koji su odlučni u nameri da ostanu na svojoj zemlji, u svojoj državi. Demonstracija sile u ranim jutarnjim satima, uznemiravanje dece, žena i viđenijih pojedinaca ne doprinose miru i stabilnosti i suživotu - navedeno je u saopštenju.

Direktor Kancelarija za Kosovo Marko Đurić je izjavio da je "napad izvršen na brutalan način, po oprobanom scenariju albanskih ekstremista".

- To je potpuno suprotno svemu što je dogovoreno na poslednjem sastanaku Aleksandra Vučića i Federike Mogerini, kad je jasno i nedvosmisleno dogovoreno da se ovakve stvari neće dešavati, a Albanci preuzeli obavezu da će se prema našim ljudima ophoditi s poštovanjem, što je prisustvom garantovala i Mogerini - rekao je Đurić.

Da je hapšenje petorice Srba kod Gnjilana smetnja dijalogu Beograda i Prištine i suprotno onome o čemu se govori u Briselu smatra i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Na pitanje novinara, on je rekao da je to reakcija na povlačenje Srba iz nekih bezbednosnih struktura, "od kojih Priština želi da stvori, pod patronatom nekih zapadnih zemalja, nukleus za neku vojsku koju žele da formiraju i pokušavaju da predstave da i Srbi to podržavaju".

- Upravo ovakve akcije pokazuju da stalno idemo korak napred, a dva nazad. Bio sam prisutan na poslednjem sastanku. Dogovor je bio da se podstiče, da se stvara atmosfera za kompromis i dijalog. Očigledno je da neki ne žele kompromis i ne žele dijalog - podvukao je Dačić.

DAČIĆ: Pacoliju ne vredi objašnjavati

Upitan da prokomentariše izjavu Bedžeta Pacolija da "niko nije povukao priznanje Kosova", Ivica Dačić je odgovorio da ne zna kako da mu objasni neke stvari.
- Ne znam kako njemu da objasnim neke stvari. Šta da mu pokažem? Na kraju mi je došlo da mu dam ove note, jer kaže da nije dobio nijednu. Moram da vam kažem da mi nismo dobili nijednu notu od zemalja koje su priznale Kosovo. Ako oni žele da to i dalje bude zamrznut konflikt, u redu, samo što će se to svesti na veoma mali broj - Albanija i SAD - zaključio je Dačić.

2019 © - Vesti online