Sreda 11.07.2018.
10:50
b92.net

Ovako je Tesla govorio o ženama

wikipedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

U intervjuu za list "Galvaston dejli njuz", koji je izašao 24. avgusta 1924. godine, Tesla je govorio generalno o ženama, o tome kako su one superiornije, kao i da postaju jače od muškaraca i fizički i mentalno. Polako i, nastavio je Tesla, preuzimaju njihovo mesto. 

"Uvek sam mislio da žena poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je po tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavatelj, osećam se nedostojnim predmeta tog obožavanja", ovako je govorio Tesla.

Međutim, dalje je rekao: "Sada je nežna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala".

"Na njeno mesto je došla žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu da se što više izjednači s muškarcem - odevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste", naveo je Tesla.

Govoreći o tome da žene postaju jače od muškaraca, dodao je i da je svet iskusio mnoge tragedije, ali da je po njegovom mišljenju najveća od svih "sadašnje ekonomsko stanje, u kojem se žene nadmeću sa muškarcima". 

U mnogim slučajevima, nastavio je, one zaista i u spevaju u tome i zauzimaju njihova mesta u raznim profesijama i industriji. 

"Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zapećak predstavlja znak propadanja civilizacije", ukazao je.

Prema njegovim rečima, sva velika dostignuća muškarca do sada bila su nadahnuta njegovom ljubavlju i posvećenošću ženi. 

"Muškarac je bio nadahnut za velike stvari jer je neka žena verovala u njega, jer je želeo da zasluži njeno divljenje i poštovanje. Zato se borio za nju i stalno iznova rizikovao svoj život", rekao je tada Tesla i dodao da je sama žena zapravo žrtva jer u njenom životu nema zadovoljstva. 

Inače, juče je obeleženo 162 godine od Teslinog rođenja, naučnika i inovatora o kojem se i danas vodi rasprava čiji je on zapravo naučnik - srpski ili hrvatski. Svetski, svakako jeste.

2024 © - Vesti online