Sreda 11.07.2018.
00:08
B92

"Prošlo je vreme za kompromis Beograda i Prištine"

A. Čukić
Kosovska Mitrovica

"Srpska politika obmanjuje javnost"

On je to istakao na međunarodnoj konferenciji "Srbi i Albanci - kojim putem dalje?", u organizaciji agencije Tanjug i albanske agencije ATA.

Veber je, učestvujući na panelu "Kako da promenimo negativnu percepciju", rekao da normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, Albanaca i Srba neće ići putem suočavanja srpskog društva sa prošlošću, već sa realnošću.

- Kosovo je otišlo od Srbije i u dijalogu neće biti rešavanja putem kompromisa - uveren je on, dodajući da je Srbija u ranijim pregovorima propustila šansu da se dođe do kompromisnog rešenja, koje je bilo moguće 2011. ili 2013.

Kritikovao je što je srpska politika tri decenije instrumentovalizovala pitanje Kosova, i dodao da je obmanjivanje javnosti da Srbija može da vrati proces na put ka kompromisu.

- Srbija priznavanjem realnosti ne može dobiti Kosovo, ali može dobiti to da ne bude i dalje nedovršena država - smatra Veber.

Takođe ukazuje da priča o istorijskom pomirenju dva naroda predstavlja zloupotrebu sa ciljem podele Kosova.

"Ne nastrada otac, nego deca"

Rešavanje odnosa Srba i Albanaca, prema njegovim rečima, ne može ići putem Tirana-Beograd, već najvećim delom preko rešavanja odnosa Beograda i Prištine. Istovremeno je ocenio da je neophodan preokret oko Zajednice srpskih opština, kritikujući da se vodi diskusija oko toga ko vlada teritorijom, a ne kako se vlada.

Veber je kritikovao i albanskog premijera Edija Ramu rekavši da ima tendenciju da glumi oca albanskog naroda.

- Mogao bi naučiti od nedavne istorije Srbije, da je loš koncept glumiti oca nacije, jer otac neće stradati na kraju već deca. Treba poštovati granice, i u tim okvirima pomagati. Izjava o ocu svih Albanaca je štetna po albanski narod - naglasio je Veber.

2024 © - Vesti online