Utorak 10.07.2018.
18:38
Vestionline

Mladić: Lažni sud osudio me na pravdi boga što sam branio narod od NATO

EPA/Peter Dejong
Ratko Mladić

"Ja sam sedam godina i sedam dana u ovoj mrtvačnici od haškog suda, zato što sam se branio od NATO koji je rasturio moj narod i državu", kazao je Mladić (76) na stausnoj konferenciji u Hagu.

To je bilo prvo Mladićevo pojavljivanje u haškoj sudnici od 22. novembra prošle godine, kada ga je Haški tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95. 

"Ovo je lažni sud i ja ga ne priznajem. Lažni sudija (Alfons) Ori doneo je meni opskurnu doživotnu presudu...Zato što sam branio svoj narod i državu od NATO i njegovih satrapa", rekao je Mladić. 

Odeven u belu košulju na kojoj je, ispod crteža palca okrenutog na dole, velikim crnim slovima pisalo NATO, Mladić je, stojeći, desetak minuta govorio energično i povišenim glasom, dok ga je sudija Teodor Meron opominjao da to nije tema zasedanja. 

"Ja nisam ubijao svoj narod, već NATO i njegovi podrepaši, secesionisti", vikao je Mladić. 

Tokom nepovezanog izlaganja, Mladić je sudiji Meronu rekao da "nije kriv...što mora da opravda NATO po svaku cenu, a nema opravdanja za ono što rade". 

"Srbi nisu krivi, a NATO je zločinac. Braćo i sestre, vi ste žrtve. Svi koji drugačije kažu-lažu. Hiljade gradjana Srbije umire od osiromašenog uranijuma". 

Pozvan da govori o svom zdravlju, Mladić je rekao da mu "u pritvoru nije dobro" i da mu se zdravlje "naglo pogoršalo". "Od 2008, sam imao više nervnih i srčanih udara koji nisu registrovani". 

"Ja želim da me leče u Beogradu, Moskvi ili Pekingu i tražim da me ovaj satrapski sud pusti, jer ovde za mene nema leka... Ja za zapadni zakon i sud ne hajem". 

Sudija Meron odgovorio je Mladiću da je sud njegove zahteve za privremeno oslobađanje već odbio. 

Mladić je kazao da je - posle prvog "nervnog udara" koji je 1996. "nekako predeverao" - "jedva preživeo" drugi udar koji ga je 2008. "bacio s nogu", neposredno pre nego što je bio uhapšen u Srbiji. 

"Sada sam malo bolje, ali nisam zdrav. Polovina tela i mozga mi ne radi kako treba", kazao je Mladić, koji je u sudnici izgledao čilo, zategnutog lica i sveže potšišane kose. 

Tvrdio je, medjutim, da je u pritvoru "po ceo dan u krevetu" i da "jedva stoji". 

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dejan Ivetić ponovili su da kod generala postoji visok rizik od novog moždanog ili srčanog udara. 

2024 © - Vesti online