Utorak 10.07.2018.
15:23
S. Đurić - Vesti

Nije kome je namenjeno, već kome je suđeno

Z. K. Munja
Proslavila se sa "Kukavicom": Svetlana Ražnatović

Pesma koja je postala evergrin, "Šta će mi život", legenda narodne muzike Toma Zdravković napisao je inspirisan životom prijateljice, takođe pevačke legende Silvane Armenulić. Iako ju je krišom od Silvane snimio, na insistiranje tragično nastradale zvezde, dao je njoj.

Pričalo se da je pesma "Kukavica" koju izvodi Svetlana - Ceca Ražnatović trebalo da bude na albumu Lepe Brene. Međutim, Ceca je u jednoj TV emisiji otkrila pravu istinu. Pesmu "Kukavica" pevačica je snimila pre 25 godina u saradnji sa Marinom Tucaković i Futom Radulovićem.

- Prva pesma koju sam sa njima uradila bila je "Kukavica". Baš tada sam pravila pauzu od prethodnog albuma i znala sam da želim nešto drugo, nešto zrelije, temeljnije, da sam prevazišla neki dotadašnji stil pesama. I jednog dana sam odlučila da odem do Marine i Fute, a kakva slučajnost oni su imali čitav materijal spreman - otkrila je Ceca.

"Violinu" prepustila Lepoj

Vesna Zmijanac otkrila je da je bilo pesama oko kojih se dvoumila, a ispostavilo se da su te numere kasnije postale veliki hitovi.
- Neke od pesama koje nisam snimila su "Idi dok si mlad", "Beograd", "Zaboravi", to su sve pesme koje su rađene za mene, a to je i "Srce je moje violina". To je isto trebalo da bude kod mene na albumu, ali su ušli "Jorgovani". Tada je bila crna ploča i nije moglo da stane 13 pesama i morali smo da skinemo jednu pesmu da bi stali "Jorgovani". Apsolutno niko nije bio za "Jorgovane", čak je i Kornelije Kovač jedva uradio aranžman. I ja tad skinem "Srce je moje violina" i dam je Lepoj Lukić - rekla je Vesna u jednoj TV emisiji.

Kad je u pitanju ova pesma, ona je u početku bila namenjena drugim pevačicama.

- Kukavica je pet, šest godina stajala kod Marine i Fute u arhivi kao odbačena. Nudili su je Vesni Zmijanac, Dragani Mirković, Lepoj Breni i mnogim pevačicama da sad ne nabrajam, tada mi je Marina to i rekla.

Folk pevačica Nada Topčagić otkrila je jednom prilikom da je velike hitove odbijala zato što ih nije osetila.

- Odbila sam pesmu "Pozdravi je, pozdravi", zatim pesmu "Tako mi nedostaješ", koju je Novica Urošević meni dao, a ja sam lično dala Miroslavu Iliću tu pesmu. Pa "Da zakopčam jeleče", koju je kasnije uzela Zorica Brunclik i "Ej, da sam muško samo jedan dan" Seke Aleksić - izjavila je Nada Topčagić u emisiji Eskluziv.

Ana Bekuta jednom prilikom otkrila je da je odbila pesmu "Vidovdan" koju je napisao Milutin Popović Zahar, a koju izvodi Goca Lazarević.

- Odbila sam da snimim "Vidovdan". Kompozitor Milutin Popović Zahar je prvo meni ponudio tu pesmu, davne 1991. Tih dana sam imala mnogo posla i nisam bila raspoložena za snimanje. Nije mi žao što je nisam snimila, jer se uvek vodim izrekom "Nije kome je namenjeno, već kome je suđeno".

Baksuz na estradi

Balada koja je proslavila grupu Magazin nije bila namenjena ovom bendu. Naime, autor pesme Tonči Huljić pesmu "Ti si želja mog života" ponudio je Miroslavu Iliću. Ipak, pevač je ovu pesmu odbio, nakon čega je pripala Magazinu. Jedan od najvećih hitova, pesma "Bred Pit", nije napisan za Severinu Vučković. Naime, Filip Miletić i Miloš Roganović poznatiji kao Aspirinci, pesmu su prvo ponudili Radi Manojlović.
- Najveći sam baksuz na estradi, to potpisujem. Ceo Severinin album "Bred Pit" sam otpevala ja. Dakle, pesme "Bred Pit", "Grad bez ljudi", "Dobro došao u klub", "Ko me tjero" i "Kamen oko vrata", sve sam ja to otpevala. Međutim, iz nekog razloga se Saša Popović nije dogovorio sa Aspirincima, pa su te pesme otišle Severini. To nije bila moja odluka, jer sam bila vezana ugovorom za Popovića. Tada sam toliko plakala, ali ništa mi nije vredelo - rekla je u jednom intervjuu Rada.

2024 © - Vesti online