Utorak 10.07.2018.
12:20
blic.rs, Vestionline

NATO: Osiromašeni uranijum ne utiče na zdravlje, ali...

EPA/Valda Kalnina
 

- NATO je oduvek vodio brigu o dobrobiti i ima jasnu politiku. Sproveli smo dve studije koje ne lažu.

Ona je ponovila da su i ona i njen šef Jens Stoltenberg izrazili kajanje zbog civilnih žrtava bombardovanja 1999.

- Mogu da ponovim reči koje dolaze za najvišeg nivoa. Mi se kajemo- rekla je Getemilerova.

Zamenica generalnog sekretara je istakla da Srbija i NATO imaju odlične odnose na obostrano zadovoljstvo i da obe strane imaju puno benefita od tog odnosa.

- Odluka je potpuno na vama da li želite da postanete naš član ili ne - rekla je ona.

Komentarišući pisanje ruskih medija o tome da Crna Gora ima zadatak da ubedi Srbiju da postane deo Alijanse, ona je rekla da to nije istina.

- Apsolutno je nemoguće da nekoga mamimo u članstvo. Ponavljam na svakoj zemlji ponaosob je da sama odluči da li će nam se pridružiti - rekla je Getemiler.

Ona je navela i kako su i Austrija i Švajcarska takođe okružene zemljama NATO ali ih niko ne pritiska da budu u Alijansi.

Govoreći o dobrim odnosima sa Srbijom Getemiler je navela da će na jesen biti održane vežbe u kojima će biti prikazan odgovor na prirodne katastrofe. Istakla je da je to dobro za sve zemlje regiona naročito u svetlu nedavnih poplava i požara.

Inače vežba će se održati u oktobru u Mladenovcu i okolini.

Govoreći o Kosovu i formiranju Oružanih snaga Kosova, ona je rekla da sve što NATO radi tamo je u saglasnosti sa Kforom kako bi se obezbedila sigurnost ljudi.

- NATO se drži svoje politike. Mi sarađujemo sa vlastima Kosova u saglasnosti sa Kforom. Nije ni u čijem interesu da vidi da se ponovo konflikt rasplamsa u regionu - rekla je ona.

Ukoliko Kosovo poželi da postane član NATO moraće da radi na izgrađivanju institucija, da imaju sposobne vojne snage.

- Mi insistiramo na dijalogu Prištine i Beograda i nastavljamo da radimo sa Kosovom- rekla je Getemiler.

Što se tiče Srbije ona je svesna da trenutno ta zemlja ne razmišlja o članstvu i istakla je saradnju sa Srbijom na poljima sajber-odbrane i nauke.

Naročito je istakla ulogu Srbije u NATO aktivnostima u Iraku gde pružaju medicinsku podršku.

Upitana za to što Srbija kupuje rusko oružje, ona je rekla da svaka zemlja može odluči kakvo i čije oružje odgovara njenoj vojsci.

- Na Srbiji je da odluči koje oružje želi. Mi zajedno treniramo i sarađujemo sa našim partnerima. Ističem da svaka zemlja donosi suverene odluke - rekla je ona.

Getemiler je više puta istakla da treba Srbija i NATO da gledaju napred ka daljoj saradnji i boljoj budućnosti.

Upitana o Trampovom insistiranju da članice NATO treba više da izdvajaju novca za odbranu, ona je u tome videla pozitivnu stranu.

- Mi smo spremni i pregledali smo sve naše dokumente. NATO sve više razvija odbrambene sposobnosti i za borbu protiv terorizma. Moram da istaknem da je Trampov pritisak bio od pomoći da još više radimo na tome. Tramp će imati teške reči ali očekujem dobru diskusiju- rekla je zamenica generalnog sekretara NATO.

2024 © - Vesti online