Utorak 10.07.2018.
11:55
Vestionline, Tanjug

"Učešće Srbije u razgovorima je puno otpora i nepredvidivih prepreka"

Tanjug
Dačić: Za razliku od nekih naših zapadnih partnera, ne gledamo na pitanje Kosova i Metohije kao na rešenu stvar, već da se samo kroz dijalog može doći do rešenja

On je naveo da je pozicija Vlade i predsednika Srbije vrlo transparentna i uperena na postizanje cilja, a to je očuvanje i promovisanje mira i stabilnosti.

- Čvrsto smo opredeljeni da zajednički radimo sa svim zainteresovanim stranama, spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima kako bi se omogućio svestrani napredak. Smatramo da je svim narodima i zajednicama potreban mir i stabilnost u regionu i njihov ubrzani ekonomski oporavak. Stoga je nastojanje Srbije da se zajedno sa drugim zemljama što skorije integriše u EU - rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, Srbija mora da bude ključni akter u stvarima koje se nje tiču, jer, kako kaže, samo tako može da zastupa i brani svoje nacionalne interese, svoja legalna i legitimna prava.

- Učešće Srbije u razgovorima nije nimalo lako, puno je otpora i nepredvidivih prepreka. Međutim, poenta i nije u pronalaženju brzih i lakih rešenja, u stihijskom prepuštanju ili prihvatanju minimalizma - rekao je Dačić i dodao da Srbija svoju spremnost da učestvuje u razgovorima manifestuje uvek i svuda, konstantno obnavljajući napore da u postupku medijacije EU dođe do kompromisa sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KIM u Srbiji, Dačić je rekao da je to izraz velikog demokratskog kapaciteta društva, kao i potrebe traženja adekvatnog rešenja uz izbegavanje fragmentirane pozicije.

- Zato svrha unutrašnjeg dijaloga nije dolaženje do prostog zbira različitih ideja i pogleda, već šansa za sagledavanje čitavog spektra mogućih solucija i kristalisanja stavova naše zemlje. Posledično, unutrašnji dijalog je doveo do porasta kredibiliteta Srbije u evropskim i svetskim okvirima - rekao je Dačić.
 

Kada je reč o razgovorima u Briselu, Srbija ima dovoljno političkog senzibiliteta da oseti momenat rešavanja pitanja Kosova i Metohije i da svu svoju energiju i snagu uloži u pravcu postizanja kompromisa, kako se ne bi propustila istorijska prilika za dogovor sa albanskom zajednicom, naveo je ministar.

Dodao je da se Beograd snažno zalaže za dijalog sa Prištinom, smatrajući da pregovarački proces nema alternativu. 

- Za razliku od nekih naših zapadnih partnera, ne gledamo na pitanje Kosova i Metohije kao na rešenu stvar, već da se samo kroz dijalog može doći do rešenja. Prioritet delovanja Srbije predstavlja opstanak i poštovanje prava srpske zajednice, njen ekonomski razvoj, očuvanje kulturne baštine i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić na skupu "Srbi i Albanci - kojim putem dalje" koju organuzuju Novinska agencija Tanjug i agencija ATA iz Albanije.

On je dodao da će u vremenu u kojem živimo, ali i koji je pred nama, odnos srpskog i albanskog naroda jeste i biće merilo uspešnosti čitavog regiona, a i Evrope u dugotrajnom procesu pomirenja, prevazilaženja postojećih razlika i uspostavljanja međusobnog poverenja.
 

2024 © - Vesti online