Utorak 10.07.2018.
11:33
Vestionline, Tanjug

Kukan: Odnosi Srbije i Albanije važni za region

Tanjug/AP
Eduard Kukan

On je, na međunarodnj konferenciji "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA u Beogardu, naglasio da je skup organizovan pravovremeno, a rezultat može dati pozitivan doprinos celom regionu.

- Ukoliko ima problema u odnosima Srbije i Albanije onda dolazi do širih problema u regionu - dodao je Kukan.

- U dugim hodnicima institucija u Briselu  mi odnose Srbije i Albanije percipiramo u regionalnom kotekstu. Niko ne sumnja da su Srbija i Albanija važni igrači u rgeionu. Mi ih posmatramo kao deo procesa integracije i procesa proširenja EU. Znamo da je neophodno da se ovaj proces nastavi - objasnio je on.

Kukan je preneo da je radio i sa Srbijom i Albanijom i da mu je drago što je Srbija u pristupnom procesu EU, kao i izrazio nadu da će uskoro krenuti i pregovori sa Albanijom.

Rekao je da EU procenjuje svaku zemlju prema sopstvenim zasugama i gleda napredak svake države u široj dimenziji, kontekstu zapadnoalbanskog regiona.

Kukan je kazao da očekuje da društva i narodi u obe zemlje budu mnogo aktivnije u međusobnim odnosima i saradnji.

Prema njegovim rečima ako su lideri angažovani i hrabri oni time šalju jasnu poruku narodu da mogu da se angažuju i pozitivno utiču na odnose zemalja.

U svom izlaganju on se osvrnuo i na opasku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da se gde god dođu „balkanci“ nestso dogodi, kao sada u Londonu, kada je ostavku podneo šef britanske diplomatije Boris Džonson.

- S tim u vezi bih vam nešto poručio – ako planirate sledeće posete nemojte da putujete samo po evropskom kontinentu, već uključute u svoje planove i neke druge - šaljivo je rekao Kukan.

Kukan je učestvovao na panelu "Koliko se poznajemo? Šta nas spaja, a šta razdvaja", na kojoj su govorili i dr Rigels Halili sa varšavskog univerziteta, dr Predrag Marković sa Instituta za savremenu istoriju beogradskog univerziteta, Piro Miša sa albanskog instituta za dijalog i komunikacije, te i Dušan Janjić, šef Foruma za etničke odnose.

2024 © - Vesti online