Ponedeljak 09.07.2018.
16:56
b92.net, Vestionline

"Angela Merkel sahranjuje Evropu"

EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel

- Čak i ako Merkelova uspe da pobedi u Berlinu i Briselu, rat zbog njene migracione politike biće nastavljen, kao i bitka za njenu političku budućnost - navodi se u tekstu.

Pitanje migracija postalo je sudbonosno, od kojeg zavisi budućnost EU, a najnovija migrantska kriza pretvorila se u dramatičnu političku krizu Evropske unije i predstavlja veliki izazov za njenu političku i ekonomsku bezbednost, pa i održivost. 

Od 2015. godine zahvaljujući politici otvorenih vrata u Evropu je stiglo, prema službenim statistikama, više od miliona i po migranata. Neslužbeni i realniji broj mnogo je veći i dostiže dva miliona. 

Zbog toga i drugi, ne samo mediji naklonjeni desnici, sada tvrde da je jedina stvar koju je Merkelova za 13 godina koliko je kanceral Nemačke, Evropi ostavila samo neprijateljstvo i animozitet. 
 

Rešenje pitanja migrantske krize još uvek se ne nazire. Politiko navodi i situaciju iz 2015. godine kada je Mađarska postavila žičanu ogradu na svojoj granici, kako bi sprečila je ulazak migranta u zemlju i intervenciju Merkelove, koja je krizu rešila otvaranjem svojih granica izbeglicama. 

Nemačka kancelarka tada je računala na solidarnost zemalja Evropske unije, da će da budu deo te priče i da prihvate deo migrant. Ali te solidarnosti nije bilo, a nema je ni danas. Kako se navodi, Nemačka nudi pomoć, a Evropa izričito kaže ne. 

Zbog blage migrante politike, Merkel gubi poverenje u svojoj zemlji i navlači animozitet Nemaca. Sa druge strane, jača desničarska struja u Nemačkoj, koja na pravi način koristi migrantsku krizu slanjem čvrstih antimigranskih poruka, piše Politiko. 

Od juna na Sredozemlju je ponovo nastala migrantsak kriza, koja je izazvala sukob između Italije i Malte, koje odbijaju da prihvate migratne sa afričkog kontinenta. 

Posle reagovanje Evropske unije i Ujedinjenih nacija, utočište migrantima pružila je Španija. 

Svi sastanci poslednjih meseci to dokazuju, pa je vreme da Merkelova bude konačno zaustavljena, umesto da Evropu gura u podele i propast, poruke su jednog broja evropskih u svetskih medija. 

Istovremeno, austrijski kancelar Sebastijan Kurc predvodi koaliciju koja uz Austriju okuplja zemlje Višegradske grupe: Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, te Italiju, ali i deo nemačke vladajuće koalicije. 

Antimigrantske partije osvojile su mesta u parlamentima ili postale dio vladajućih koalicija u Grčkoj, Danskoj, Finskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Litvaniji, Nemačkoj, Austriji i Italiji, a u Mađarskoj i Poljskoj pripadnici tih politika su premijeri.

2024 © - Vesti online