Utorak 27.07.2010.
15:31
Tanjug

Fidel Kastro javno proslavio revoluciju!

 Fidel Kastro na proslavi godišnjice Kubanske revolucije
 

Kubanska televizija je prikazala juče Kastra na Trgu revolucije u Havani, gde je položio venac na spomen ploču nacionalnom heroju Hoseu Martiju, a zatim je sat vremena razgovarao sa kubanskim intelektualcima i umetnicima, preneo je Rojters.

Fidel Kastro je 26. jula 1953. godine predvodio napad na vojne barake Monkada u gradu Santjago de Kuba.


Iako je napad bio neuspešan, označio je početak kraja proameričke vlade Fulgensija Batiste, koji je pobegao iz zemlje 1. januara 1959. godine.

Tokom poslednje tri sedmice Kastro se nekoliko puta pojavljivao u javnosti, pošto je četiri godine bio povučen zbog bolesti.


Glavna proslava početka Kubanske revolucije održana je u Santa Klari, gde se okupilo oko 90.000 ljudi, kojima se obratio potpredsednik Huan Ramon Mačado Ventura.


Mačado Ventura je poručio da kubanske vođe neće biti požurivane da sprovedu ekonomske reforme i da će ostati verni idealima Kubanske revolucije.


Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Raul Kastro, koji je kasnije prisustvovao samitu Kube i Venecuele.


Kastro je obećao da će podržati Venecuelu protiv bilo kakve agresije Kolumbije, za koju je venecuelnski predsednik Ugo Čaves rekao da bi uz podršku SAD mogla da izvede napad na njegovu državu.

2024 © - Vesti online