Utorak 10.07.2018.
00:10
J. A. - A. G.

Potop u Šumadiji

Tanjug
Haos: Dvorišta kao močvare

Najviše je stradao centar Aranđelovca, ispod Bukulje, a nedavno rekonstruisana glavna Ulica Knjaza Miloša nije se mogla prepoznati. Voda je prolazila pored zgrada, ulazila u podrume kuća, a brza i snažna bujica nosila je automobile po ulicama.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije intervenisali su i tom prilikom je pet osoba evakuisano iz automobila , kao i majka sa dvoje dece iz stambene zgrade.

Tanjug
Od puteva reke: Seljani čekaju pomoć

Od udara groma na Bukulji oštećeni su antenski stubovi, a u selu Kopljari došlo je do odrona.

Od rečice do bujice

Nabujale Loznička, Atenička i Trnavska reka nosile su mulj i blato. Na stotine kuća je bilo pod vodom. Bujica je nosila velike količine blata i mulja i poplavila prizemlja i podrume.

Zbog velike količine vode narednih dana mogu da prorade klizišta.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da pripadnici Sektora intervenišu i prate situaciju.

- Istakao bih da nije bilo povređenih, kao i da u ovom trenutku nema ugroženih ljudi - rekao je Marić.

I u opštini Ljig je proglašena vanredna situacija, odnosno u Kačerskom kraju, gde su i pre 15 dana bile poplave.

- Nisu bile velike padavine, ali je popustila brana u Gorašima koja nam je napravila veliki problem, ne samo u Kačerskom kraju, nego na celoj teritoriji opštine Ljig. Mi smo sad na terenu sa vatrogascima i našim stručnim službama - izjavio je predsednik opštine Dragan Lazarević.

Tanjug
Dragan Lazarević

On je dodao da je najkritičnija situacija u mesnoj zajednici Kozelj, kojoj je nemoguće prići.
- Neprohodan je put Ljig - Kozelj. Ipak je najvažnije da nema ljudskih žrtava. Sve što je do nas učinili smo i činimo. Dajemo sve od sebe i idemo tamo da pokušamo da sa neke druge strane priđemo do te mesne zajednice i da vidimo šta je preko potrebno meštanima - rekao je Lazarević.
Nakon što se reka Kozeljica izlila u toku noći, u Kozelju su potopljene dve kuće, srušen je jedan most, a bašte i njive meštana su i dalje pod vodom. Utučeni građani ne mogu da veruju šta ih je snašlo.

Tanjug
Bujica đubreta: Propali i čokanji

Sela bez struje

Nevreme koje je prethodne noći zahvatilo područja gornjomilanovačkih mesnih zajednica Trudelj i Dragolj nanelo je veliku štetu infrastrukturi, a u tim selima proglašena je vanredna situacija. U tom području meštani nemaju struju.
U Čačku su najugroženija naselja Kulinovci, Atenica, Trnava i Loznica, jer je voda prodrla u podrume i suterene u skoro stotinu kuća.

Meštanin Dragan Petrović, kojem su poplavljeni kuća i dvorište, rekao je da ih je noću probudio zvuk kao da se nešto lomi i krši.

Tanjug
Huk usred noći: Dragan Petrović

- Pogledao sam sa prozora na spratu gde spavamo i video da je poplavljeno celo dvorište. Nismo mogli da siđemo dole, nikuda nismo mogli - kazao je Petrović, koji živi sa majkom, od 94 godine.
Predsednik mesne zajednice Kozelj Miša Ilić kaže da su uništeni i putevi i poljoprivredni usevi.
- U junu su nam uništeni i putevi i poljoprivreda, nešto smo sređivali ovih dana, ali to što smo radili voda je sada ponovo odnela. Ovaj most smo taman popravili da možemo kolima do kuća, ali sada je skroz srušen, ne možemo ni peške tuda - ispričao je Ilić.
Nestabilno vreme se najavljuje do utorka, kada bi prema prognozi Republičko-hidrometerološkog zavoda polako počela da se povećava temperatura, uz lokalnu pojavu grmljavina.

Tanjug
Sigurna samo na spratu: Nadežda Petrović

Nemam više snage da čistim!

Nadežda Petrović iz Kozelja ispričala je da je noću čula samo zastrašujući huk i kad je ustala da pogleda sa terase šta se dešava imala je šta i da vidi.
- Voda je ulazila u dvorište kod bunara. Celo dvorište je bilo potopljeno. Evo, ova drva je voda noćas donela. U kuću mi je ušlo do prvog sprata, celo prizemlje mi je mokro. Jutros sam pesak i blato izbacila, ali nemam snage više da čistim. Sutra će se moja familija skupiti, pa ćemo zajedno očistiti - kazala je Nadežda.
U toj kući ona živi već pola veka, a ovako nešto joj se prvi put dogodilo.

2024 © - Vesti online